Vernemyndighetene gir grønt lys for The Whale
15. oktober kom avgjørelsen fra Kulturminner i Nordland. Investorene hadde knapt fått presentert planene for storsatsingen The Whale for et år siden da vernemyndighetene sa stopp.
Norges største gårdshaug var enda større enn tidligere antatt. Usikkerheten spredte seg på Andenes. Skulle drømmen om The Whale ende før den var begynt? Tidlig torsdag morgen kom gladmeldingen til styreleder Benn Eidissen og øvrige eiere bak storsatsingen.
– Vi er svært fornøyde med avgjørelsen i kulturminneavdelingen hos Nordland fylkeskommune. Vedtaket representerer en viktig milepæl for The Whale, og det er en lettelse at siste hinder nå er borte når det gjelder tomtevalg, sier Benn Eidissen, styreleder i The Whale.
Norges fineste sjøtomt
– Arkitekt Dorte Mandrup sine tegninger av bygget til The Whale har vakt oppsikt verden over, men vi opplever faktisk at selve tomta er like viktig som arkitekturen. Dette er rett og slett en av Norges vakreste sjøtomter, bare et steinkast fra ærverdige Andens fyr, og med utsikt mot hvalfeltet og storhavet i vest, sier Eidissen.
– Vi har hatt en god dialog med Nordland fylkeskommunene hele veien. Andøy kommune og ordfører Knut Nordmo inviterte til konferanse i februar i år der både fylkesråd Thomas Norvoll, The Whale og kulturminneavdelingen var blant deltagerne. Vi ser fram til et fortsatt godt samarbeid, og er spent på det som skjuler seg i bakken på Andenes. Vi er absolutt åpne for å gi plass til historie disse funnene vil fortelle også i The Whale. Jeg tror rett og slett disse funnene vi gi framtidige gjester hos oss en enda rikere opplevelse, sier Benn Eidissen.
Ned av pallen
Benn Eidissen jobbet på starten av 90-tallet med etableringen av Lofotr, vikingmuseet på Borg.
– Dersom funnene på Andenes viser seg å overgå Borg og Bjarkøy tar jeg det med godt humør at Borg må ned fra toppen av pallen når det gjelder funn i fra vikingtid i nord, smiler Eidissen.
Som tiltakshaver blir «The Whale» selv ansvarlig for å ta regninga for prosessen med å grave ut de funnene. Disse var tidligere beregnet til omtrent 23 millioner kroner. Det er viktig å understreke at det er Riksantikvaren som, på et senere tidspunkt, vil fastsette omfang og endelig budsjett for de arkeologiske undersøkelsene, men fylkesråden Kirsti Saxi forventer at kostnaden nå er redusert med minst 10 millioner kroner, heter det i pressemelding fra Nordland Fylkeskommune tidlig torsdag morgen.