Verdifull bilapp kan vinne innovasjonspris
Med appen «Bil i Oslo» har bilister i hovedstaden fått et svært nyttig verktøy for å unngå parkeringsstress og unødige avgifter. Appen var nominert til den høythengende Fyrlyktprisen 2016.
«Bil i Oslo» er Oslo kommunes offisielle app for parkering. Med denne appen slipper du unna tilleggsavgiften og betaler bare for den reelle tiden du har parkert bilen. Du blir varslet når parkeringstiden nærmer seg slutten og kan forlenge perioden uten å stresse tilbake til automaten. I tillegg kan du enkelt bytte mellom betalingskort.
– Vi er veldig fornøyde med «Bil i Oslo»-appen. Den fungerer svært godt som en frittstående tjeneste til byens innbyggere, samtidig som den har sin naturlige plass i en større verdikjede for å håndtere biltrafikk i hovedstaden, sier Lars Sundberg, IKT-direktør med ansvar for utvikling og drift i Bymiljøetaten i Oslo kommune.
Opptil 12 prosent flere brukere daglig
Siden myklanseringen tidligere i høst har appen blitt lastet ned over 4000 ganger på iPhone og Android til tross for begrenset markedsføring. Sundberg forteller at antall daglige brukere av appen øker med mellom 7 og 12 prosent.
– Den gamle appen var et rent parkeringsverktøy som ikke var godt nok. Og når ordningen med permanent beboerparkering er på plass, vil det bli lengre avstand mellom parkeringsautomatene. Vi hadde derfor et stort behov for en ny digital løsning, samtidig som vi ønsket noe mer enn en ren parkeringsapp, sier Sundberg.
Sammen med konsulentselskapet Sopra Steria gikk etaten i gang med å designe og utvikle en brukervennlig og stabil applikasjon som både kunne gi bilister i Oslo umiddelbar merverdi og samtidig gjøre det enkelt å legge til nyttige tilleggsfunksjoner i fremtiden. Utviklingsarbeidet ble ferdigstilt i juni i år.
Skal selge oblater og varsle om måking
En versjon med salg av piggdekkoblat er under utvikling, og det planlegges å legge inn GPS-styrte varslingstjenester for snømåking og gatefeiing. I fremtiden kan appen kanskje også varsle om utfordrende kjøreforhold og peke brukeren til nærmeste ledige parkeringsplass.
Sundberg forteller at «Bil i Oslo» supplerer en rekke andre nyttige digitale tjenester rettet mot byens innbyggere. Som eksempel nevner han «BYMelding», en app der privatpersoner kan rapportere alt fra hull i veien og påkjørte trafikkskilt til tette gatesluk og manglende gatebelysning direkte til Bymiljøetaten.
Fyrlyktprisen deles ut av Offentlig sektors dataforum, som representerer både statlig og kommunal sektor i Norge. 12 prosjekter ble nominert til årets fyrlyktpris, tre av disse nådde opp til finalen: «Bil i Oslo» (Oslo kommune), «En skole for framtida» (Trondheim kommune) og «Når vannet truer – GIS finner flomvegene» (Rune Bratlie/ Nedre Eiker kommune).
Prosjektet «Når vannet truer – GIS flinner flomveiene» gikk av med seieren i årets prisutdeling 2. november.
Kilde: Pressenytt