Unikt samarbeid skapte grønn tøffel
Fra hjemmekontor og digitale møter ble historiens første Felleskjøp-tøffel skapt. Blir den årets hit under juletreet?
Tidligere i år satt kategorisjef Beate Finnesand Solli i Felleskjøpet Agri på hjemmekontor med ideen om å skape en tøffel for tøffe arbeidsfolk. Nå seiler grønne tøfler opp som en av de mest populære julegavene i Felleskjøpets butikker landet rundt.
– Jeg mener tøffe arbeidsfolk trenger komfort også når de skal slappe av. Jeg kikket mye rundt, og husket at jeg som barn hadde en selskinnstøffel fra Topaz. Slik ble kontakten skapt.
Ny serie
På midten av 80-tallet grunnla skotekniker Knut Reigstad skofabrikken Topaz på Ulefoss. Familiebedriften er internasjonalt kjent for selskinnsstøvletter og -tøfler. I dag er barnebarnet Christoffer daglig leder, mens hans far Helge Reigstad jobber med utvikling og den kreative biten i selskapet.
Topaz tok utfordringen på strak arm da de fikk spørsmål om samarbeid med Felleskjøpet.
– Vi vet at Felleskjøpet er en seriøs aktør, så her brukte vi veldig kort tid på å bestemme oss for å være med, sier Christoffer Reigstad, før far følger opp: – Jeg synes dette samarbeidet er svært givende. Jeg har kamerater som er bønder, som synes det er stas at vi nå lager tøfler til Felleskjøpet.
De grønne tøflene er det første produktet i den nye serien KORN fra Felleskjøpet. Navnet spiller på både bondesamvirkets historie og kornakset i logoen til samvirket.
Skapt digitalt
Beate Finnesand Solli forteller at det er flere produkter under utvikling, som vil komme i Felleskjøpets butikker landet rundt i 2022.
Hun fremhever likevel at det er ekstra stas med Topaz-samarbeidet og den norske familiebedriften med lange tradisjoner.
– Meg bekjent har ikke vi i Felleskjøpet hatt samarbeid som dette innenfor detaljhandel tidligere, sier Beate Finnesand Solli.
På grunn av koronarestriksjoner ble hele prosessen med tøflene gjennomført digitalt med møter på Teams.
– Det føltes nesten som en kunstig måte å jobbe på, men vi fikk veldig god kjemi fra første stund. Det skal sies at prototypen så helt annerledes ut i starten.
Jakten på filten
I møtene ble det også brukt en del tid på å finne den korrekte grønnfargen på filten.
– Filten ble et prosjekt uten like. Vår leverandør i Italia fikk store leveringsproblemer på grunn av Covid-19. Her skulle vi i tillegg ha grønn filt, og lykken var stor da en svensk agent klarte å finne en leverandør, sier Christoffer Reigstad.
I 2008 sto familiebedriften på Ulefoss på terskelen til to valg: Legge ned eller overleve ved å flytte produksjonen utenlands. De landet på det siste alternativet. I dag blir mesteparten av Topaz’ merkevarer produsert i Estland, men på maskiner fra Ulefoss.
–Da vi flyttet ut produksjonen, ble også maskinene flyttet ut. Vi har noen maskiner igjen som brukes i utviklingen av nye modeller. Alle varer er i tillegg innom oss på Ulefoss før de går ut til salgsleddet, sier Helge Reigstad.
Kilde: NTB Kommunikasjon