Meny
16.02.2024

Tiner dypfryste energibrønner

ST. HANSHAUGEN: Med solfangere på taket og ny varmepumpe tiner permafrosten i borehullene. Andreas Johansson håper at prosjektet han nettopp er ferdig med, blir det første av mange i Norge

Et stort hus med svømmebasseng, men med for liten energibrønn. Slik beskriver Johansson boligen på Nesodden som har fått Norges første Samster solhybrid.

For mye energi

Problemet er ikke ukjent: Da huset fikk bergvarmepumpe, ble borehullene for korte. 

– Når du så setter inn en nyere varmepumpe, blir det et problem med permafrost i borehullene. Varmepumpen suger ut for mye energi, forklarer Kenneth Skogsrud.

Han er daglig leder på Ringside Rørleggerbedrift. Der er Andreas Johansson avdelingsleder for fornybar energi. Han forteller om prosjekter der det er blitt permafrost i brønnene:

– Jeg har vært på et prosjekt der det var en iskule midt i blomsterbedet. På Nesodden var det minus åtte da Samster kom dit. I dag er det normal temperatur på brønnene.

Solceller og solfangere

Temperaturen er blitt bedre etter at Ringside har montert ni paneler på taket. 

– De veksler mot brønnen. På den måten kan den tilføre plussgrader til fjellet, sier han.

Panelene er hybrider: Solceller kombinert med solfangere. De løser to problemer, ifølge Skogsrud:

– Solfangermarkedet i Norge var et blaff. Det er liten effektivitet å dra ut av solfangerne. Solcellepanel, derimot, er blitt veldig i vinden. Utfordringen som mange ikke er klar over, er at det blir for varmt. Effektiviteten blir bedre hvis du klarer å få ned temperaturen, sier han.

Det er der hybridene og borehullene slår to fluer i én smekk. 

– Du bruker borehullet til å kjøle ned solcellepanelet, sier Skogsrud. Samtidig sørger altså solfangeren for at borehullet ikke fryser.

– Det er det største problemet når du skal bytte varmepumper som har gått ut på dato, med nyere. De nye er så ekstremt mye mer effektive. Derfor har det vist seg å være et problem at borehullene fryser, sier han.

Kalde hybrider

Det er det svenske selskapet Samster som leverer de nye solhybridene. Siden solfangerdelen ikke brukes til å lage varmtvann, men til å drive varmepumper, så kan temperaturen holdes nede. Derfor kalles de gjerne kalde solhybrider.

Ifølge Samster-gründer Kent Samuelsson bidrar den lavere vanntemperaturen til å øke effektiviteten til solcellene med 20 prosent. Varmepumpen yter på sin side mye bedre på grunn av forvarmingen av varmebærere, forklarer han til det svenske fagbladet Elinstallatören.

Les hele artikkelen her:

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no