Ti tips for å tenke nytt om gamle bygg
Å ta vare på eksisterende bygg er ett av de viktigste klima- og miljøtiltakene bygg- og eiendomssektoren kan gjøre. Nå kommer Grønn Byggallianse med et tipshefte for å tenke nytt om gamle bygg.
Årlig rives rundt 22.000 bygg i Norge. Det gir unødvendig store klimagassutslipp og høyt ressursforbruk.
– Eksisterende bygg er en gullgruve for fremtiden, sier daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev.
Derfor lanseres nå tipsheftet «Tenk deg om før du river».
– Da vi tok tak i dette temaet, fant vi flere eksempler på at rehabilitering også er god business. Med tipsheftet håper vi å inspirere flere til å rehabilitere fremfor å rive å bygge nytt, forteller leder for kompetanse i Grønn Byggallianse Anne Solgaard.
I arbeidet med tipsheftet oppdaget Grønn Byggallianse at de samme argumentene for å rive ofte går igjen, og at disse slett ikke alltid holder vann. Tipsheftet utfordrer disse mytene, og hjelper deg å unngå fallgruvene.
Tenker nytt om gamle bygg
Tipsheftet inneholder mange eksempler på å tenke nytt om gamle bygg. I Tullinkvartalet i Oslo både rehabiliterer og bygger Entra ASA et nytt bygg med brukte materialer.
— Byggebransjen står for store utslipp hvert år, og det kan vi ikke lenger godta. Samtidig ser vi at fullgode materialer sendes til gjenvinning eller rett i søpla når bygg rives i dag, fordi det er enklere å kjøpe nytt, men det er ingen bærekraftig løsning. Vi ønsket å se om det var mulig å bygge stort med brukte materialer. Vi har møtt på mange utfordringer underveis, men håper vi også har banet vei for andre, slik at ombruk i fremtiden blir den nye malen, sier prosjektleder i Entra ASA, Håvar Haugen Espelid.