Meny
18.10.2024

Temperaturen på jorda har variert veldig mye de siste 485 millioner årene

Det var aller kaldest for 20.000 år siden.

Gjennomsnittstemperaturen på jordoverflaten har variert mellom 11° Celsius og 36° Celsius – finner forskerne bak en ny studie publisert i tidsskriftet Science. Grått og lysegrått viser feilmarginer. Vi lever nå i en istidsperiode (blått i overkant). Fiskeskjelettene er de fem masseutryddelsene.

En ny og omfattende studie ledet av Smithsonian-museet i Washington DC i USA, finner at gjennomsnittstemperaturen på jordoverflaten har variert veldig mye – mellom 11 og 36 varmegrader.

Nesten 500 millioner år bakover i tid har forskerne undersøkt temperaturen.

Denne veldig store variasjonen er det viktigste funnet i studien, mener forskerne selv.

Men de har også funnet noe annet oppsiktsvekkende. Det kommer vi tilbake til.

Vi lever i en istid

Overraskende for mange, lever vi i dag midt i en istid. 

Den begynte for 2,4 millioner år siden.

Men de siste 12.000 årene har jorda vært i en varmere

mellomistid. Disse kommer innimellom istidsperioder på rundt 100.000 år.

Forskerne finner at det aller kaldeste tidspunktet på jorda de siste 485 millioner årene, var for bare drøyt 20.000 år siden. Da var den siste istidsperioden på sitt kaldeste. Jordoverflatens gjennomsnittstemperatur var så lav som 11 grader celsius.

Det kan ha vært mye varmere da dinosaurene levde.

I dag er gjennomsnittstemperaturen på jordoverflaten 15 grader. Også det ganske kaldt.

Studien slår fast at jordas klima varierer mellom to ekstreme ytterpunkter. Et ishusklima (gjennomsnittstemperatur ned til 11 grader) og et drivhusklima (gjennomsnittstemperaturer opp til 36 grader). Varmt klima er det vanligste.  Kaldt klima, som i dag, er mindre vanlig.

Finner overraskende sterk effekt av CO₂

Forskerne bak artikkelen i Science slår uten reservasjoner fast at karbondioksid (CO₂) har hatt en dominerende påvirkning på klimaet på jorda.

Forskerne er selv overrasket over hvor sterk effekt de finner at CO₂ har hatt på temperaturen de siste 482 millioner årene. De hadde ventet at andre mekanismer – som solens lysstyrke eller andre drivhusgasser – ville ha påvirket mer.

– Denne forskningen viser tydelig at karbondioksid er den dominerende faktoren bak globale temperaturer, sier forskeren Scott Wing ved Smithsonian-museet.

CO₂ er den viktigste driveren bak både små og store klimaendringer gjennom millioner av år, slår forskerne fast. Selv er de overrasket over den store betydningen av CO₂. Her brennes skog ned i Amazonas.

– Når CO₂-nivået er lavt, er temperaturen kald.

Oppsiktsvekkende høy klimafølsomhet

Et spesielt oppsiktsvekkende funn i denne studien er knyttet til det forskerne kaller klimafølsomhet.

Dette handler om hvor mye varmere gjennomsnittstemperaturen på jordoverflaten blir hver gang mengden CO₂ i atmosfæren blir doblet.

Forskerne finner at denne klimafølsomheten – opp gjennom jordas geologiske historie siste 482 millioner år – har vært på hele 8 grader Celsius.

Dette er et veldig høyt tall.

Det innebærer – muligens – at dersom vi mennesker dobler mengden CO₂ i atmosfæren, så kan temperaturen øke med 8 grader.

Forskerne bak studien oppfordrer andre forskere til å se nærmere på det høye tallet. For skulle dette være riktig, så kan konsekvensen av dagens menneskeskapte CO₂-utslipp bli enda mer dramatiske enn vi har forestilt oss.

Les hele artikkelen her:

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no