Takstein + solceller – to fluer i en smekk
Orkla Elektronikk leverer takstein og solceller i tillegg.
Karstein Lomundal i Orkla Elektronikk i Sør-Trøndelag forteller gjerne om sine nye solcellepaneler, som altså er litt annerledes enn det en forbinder med ordet panel: Det handler om takstein i ordets egentlige betydning.
Takstein
– Dersom man likevel skal ha et nytt tak, og kanskje vurderer solcellepaneler i tillegg, bør man vurdere takstein med innebygde solceller. Dermed slipper man den ekstra monteringen av solcellepaneler som man ellers ville fått. Dessuten gir denne løsningen taket et utseende som glir mer naturlig inn blant andre tak i et villastrøk. Dermed også får en gevinst rent visuelt. Alle solcellepaneler er jo ellers lett synlige, i og med at de monteres oppå taktekkingen, forklarer Lomundal.
– I Norge kan det jo være ganske værhardt, spesielt i områder med hytter, for eksempel på fjellet og i havgapet. Hvordan fungerer disse steinene i et slikt miljø?
– Det er overhodet ikke noe problem. Solcelletaksteinene er satt sammen av solcellepaneler og takstein. Solcellepanelene er på vanlig måte laget av silisium, mens taksteindelen er laget av et keramisk komposittmateriale. Det gjør dem meget værbestandige og solide.
– Jeg kom i kontakt med produsenten gjennom Innovasjon Norge sitt kontor i Shanghai og har derfor kunnet velge meg ut høykvalitetsprodukter. Man skal forresten være klar over at produkter som er fabrikkert i Europa, ikke nødvendigvis har høyere kvalitet enn produkter fra andre verdensdeler. Jeg har selv testet ut solcelleprodukter laget i Østerrike, og som jeg ikke syntes hadde god kvalitet. Resultatet var mye sprekking og problemer. Derfor ville jeg sikre meg at kundene våre får topp kvalitet, og det er jeg stolt over å kunne si at de får, sier Lomundal med et smil.
CE-godkjent
– I Europa skal man forresten ha et CE-sertifikat for slike produkter som bevis på at de er godkjent. Det har disse solcellepanelene. Vi hadde stand på «Bygg Reis Deg» 2015 og fikk veldig positiv respons. Faktisk var det et taktekkerfirma som påviste at kvaliteten på ledninger og andre sider ved panelene var enda bedre enn jeg var klar over. Så det ble en veldig positiv opplevelse for oss. Og folk var veldig nysgjerrige på disse produktene, nettopp fordi at man også utseendemessig oppnår en gevinst, sier Lomundal fornøyd.
Han understreker også at måten disse panelene er produsert på, gjør at de både er mer robuste og fungerer bedre enn mange av konkurrentenes. I grunnen synes han ikke at produktene har så mange konkurrenter her i landet, fordi både monteringen og utseendet er så annerledes. Det er mange sider ved dette, blant annet faren for brekkasje, som er mye mindre enn ved vanlig takstein. Taktekkere vi har hatt kontakt med, er overrasket over at våre produkter ikke har noen brekkasje i det hele tatt, fra de blir sendt fra Kina og til de ligger ferdig montert på tak. På vårt demonstrasjonstak la vi 1720 takstein uten at en eneste brakk i stykker, forteller Lomundal.
– Hva med virkningen? Gir taksteinene energi også i vinterhalvåret?
– Ja da, det gjør de. Når det er sagt, kreves det jo lys for at de skal produsere strøm. Og dersom det kommer for mye snø på dem, vil de ikke fungere. Men det er jo ikke spesielt med akkurat disse panelene: Det gjelder absolutt alle solcellepaneler som er i salg. Slik sett står alle på like fot. Når det er sagt, er det jo stadig mindre snø her i landet, og den ligger kortere tid i de fleste områder. Så på den måten har kanskje klimaendringene slått positivt ut når det gjelder selve energiproduksjonen via solceller. Både vanlige villaer og hytter vil ha stor nytte av slike paneler, og de vil være både miljøriktige og økonomiske for de som bruker dem. Og når mani tillegg kan spare penger allerede fra monteringen, blir det et hyggelig regnestykke for de som velger denne løsningen, sier Lomundal til slutt.
Av Jørn Wad