Meny
24.04.2014

Superdrakt skal redde liv

En ny redningsdrakt og nødpeilesender skal gjøre det enklere å finne mennesker som er i havsnød.

– Nødpeilesenderen er festet til redningsdrakten og krysspeiler med flere systemer. Flere fartøyer kan delta i søk etter nødstedte, og lokaliseringen blir sikrere, sier avdelingssjef Knut Aasle i Hansen Protection i Moss.
  Selskapet har utviklet både drakten og senderen, som i første omgang skal brukes av ansatte på oljeinstallasjoner. Med tiden kan alle arbeidere i utsatte posisjoner på havet, som fiskere og eller folk på vindmøller offshore, kunne ta i bruk utstyret.
   – Tidligere har nødpeilesenderne til oljearbeiderne sendt signaler til nødfrekvensen 121,5 Mhz (VHF), som bare redningshelikoptre og redningsbåter har kunnet ta imot. Men nå har vi utviklet en sender som kombinerer flere typer signaler. 

Flere systemer
Teknologien som er brukt, er ikke ny, men kombinasjonen er den første i sitt slag.
   I tillegg til å sende signaler over nødfrekvensen, utnytter den AIS, som er et antikollisjonssystem for skipsfarten.  Senderen bruker både det amerikanske satellittnavigasjonssystemet GPS og det tilsvarende russiske, Glonass.
  – Særlig i nordområdene er det viktig å benytte russisk satellittnavigasjon.  Dette satelittnettverket er lokalisert lenger nord og bidrar til sikrere eller mer presis lokalisering av en person i nød, sier Aasle.
  Oljeselskapet Eni Norge har allerede tatt i bruk utstyret til ansatte i Barentshavet.
  – Sikkerheten til de ansatte kommer alltid først, og som operatør for det første norske oljefeltet som kommer i produksjon i Barentshavet, er det viktig for oss å utvikle skreddersydde løsninger, sier HMS-direktør Liv Nielsen i Eni Norge. 

Testes som flydeler
Hansen Protection har brukt et tosifret millionbeløp på å utvikle den nye nødpeilesenderen og nye, avanserte overlevelsesdrakter for nordområdene. Selskapet har samarbeidet med oljebransjen for å oppfylle sikkerhetskravene.
  – Myndigheter, fagforeninger og oljeselskaper stiller svært strenge krav til sikkerhetsutstyr som skal brukes til sjøs. De har vært med på å teste utstyret. Testene har blitt gjort i kuldekammer og bassenger som simulerer virkelige forhold, som i Barentshavet. Utstyret testes like nøye som en flydel, sier Knut Aasle.
  I produktutviklingen har Hansen Protection samarbeidet tett med Sintef.
  Selskapet eksporterer i dag overlevelsesdrakter til blant annet Canada, Kina, Russland, Danmark og Tyskland. De mest avanserte draktene produseres i selskapets fabrikk i Moss, mens de enklere modellene lages i Østen.   

Kilde: Newswire

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no