Slik får du riktig arbeidslys på byggeplassen
Mange håndverkere arbeider på byggeplasser med dårlig- eller manglende arbeidslys. Det betyr ofte redusert kvalitet på jobben og økt risiko for ulykker og skader.
- Menneskekroppen er innstilt på en viss syklus når det gjelder lys. Vi våkner opp til dunkelt lys på morgenen, og får en boost med sterkere lys på dagen. På kvelden igjen blir det mørkere. Ideelt sett så burde derfor lyssetting - inkludert arbeidslys - variere i styrke og temperatur gjennom dagen, sier Espen Hanæs, forretningsutvikler for MARELD i Luna Group.
- Bør ha minimumskrav
For dårlig belysning på arbeidsplassen kan gå utover både effektiviteten og kvaliteten på arbeidet du gjør, samt øke risikoen for belastningsskader og uhell.
I dag eksisterer det ingen spesifikke krav eller retningslinjer knyttet til belysning på byggeplasser. Dette er noe Hanæs i Luna Group mener kunne vært et viktig grep for å sikre tryggere og bedre arbeidsforhold. - Det er gjort mye forskning på hva slags lys det skal og bør være i et kontorområde. Denne forskningen er så å si fraværende i bygg, anlegg og industrisektoren. Så her er det mye som kan gjøres ved å lage standarder for hva man MÅ ha og hva som bør være minimumskrav, sier forretningsutvikleren.
I tillegg til manglende krav til arbeidslys på byggeplasser, mener Hanæs at det er lite bevissthet og kunnskap innad i bransjen når det gjelder viktigheten av arbeidsbelysning. Han sier mange kjøper en arbeidslampe for å kunne se, uten å egentlig tenke over hva produktet faktisk skal brukes til eller hva slags omgivelser man skal arbeide i.
- Utfordringene i vår bransje er mange. Det kan være relativt enkle utfordringer som for eksempel mangel eller fravær av nettstrøm. Da blir batteritid på lamper viktig. Det kan også være større utfordringer i forhold til store områder som skal lyses opp. Andre utfordringer i Norge er kulde og regn eller sjøvann, utdyper Hanæs.
- Vi ønsker å bidra med informasjon om viktigheten av god belysning og ta frem gode produkter til håndverkerne, legger han til.
Lyste opp Bergen Rådhus
Forretningsutvikleren for merkevaren MARELD jobber for økt bevisstgjøring når det gjelder belysning på arbeidsplassen. MARELD er en merkevare som egner seg spesielt godt for det nordiske markedet med produkter utviklet i samarbeid med og for den profesjonelle brukeren.
Et godt kjent produkt som har fått mange positive tilbakemeldinger fra ulike brukere er LED-Lyslist Sunlit.
Eksempelvis ble det brukt 1 km med LED-lyslister levert av MARELD og Luna Group under renovasjonsarbeidet på fasaden til Bergen Rådhus i 2020. Hanæs forklarer at dette er arbeidslys som bruker veldig lite strøm og som er lett å bruke i arbeidshverdagen. Det lyser opp store arbeidsområder i tillegg til korridorer og gangveier. En annen fordel med LED-belysning er at det tar lite plass, er enkelt å kveile sammen og pærene kan ikke knuse.
- Hos MARELD finner man produkter som har vært ute på prøving hos diverse håndverkergrupper og som derfor har en del funksjoner som man ikke finner hos “alle” andre. Et eksempel er lamper med appstyring. Disse lampene er helt i toppsjiktet og tilbyr brukere en helt ny opplevelse for bruk av lamper, påpeker arbeidslyseksperten.
- MARELD har belysning både for brukere som trenger kraftig belysning, eller generell belysning og lamper som løser mindre oppgaver og mer rettet belysning, altså produkter med mindre kraftig lys som er mer tilpasset enkelte oppgaver, avslutter han.