Robuste LED-lamper står imot ekstreme værforhold i Antarktis
Omringet av den mektige antarktiske iskappen 1270 meter over havet ligger Norges forskningsstasjon i Antarktis. Troll forskningssenter er en meteorologisk stasjon som driver klimaforskning for Norsk Polarinstitutt. LED-lampene, levert av norske Ledlight Group, er montert utendørs i det værbitte klimaet og lyser opp forskningssenteret året rundt.
– Lampetypene som var installert før CrystalLed, reagerte dårlig på det arktiske klimaet og var vanskelige å tenne i kulda. LED-lampene fra Ledlight Group derimot har fungert utmerket, og det er overhodet ikke problemer med å tenne disse. De har en robust konstruksjon som har tålt klimaet godt, sier Bertran Kiil, faglig leder for logistikk ved Norsk Polarinstitutt, avdeling Troll forskningsstasjon, Antarktis.
For å opprettholde verdien av Antarktis som referanseområde og indikator for planetens miljøtilstand har det vært viktig å sørge for at forskningsstasjonen påvirker miljøet i minst mulig grad. Det har vært fokusert på miljø i alle aktiviteter, og det å senke energiforbruket har vært prioritet.
– Strømmen som produseres på stasjonen, har en pris på ca. kr 10 pr. kilowattime, noe som gjør den veldig dyrbar. Med CrystalLed-lampene varer strømmen lenger, og vi kan bruke den til andre nødvendige formål, fortsetter Bertran Kiil.
Forskningssenteret så verdien av LED-teknologi tidlig og installerte den første CrystalLed-lampen i Antarktis allerede i 2008. Siden den gang har de blitt faste kunder og bestilt nye lamper.
– Vi er stolte av at LED-lampene våre er installert i Antarktis, og at CrystalLed har gjort det lettere for forskningssenteret å spare verdifull energi. Det bekrefter at CrystalLed er ideell for røffe miljøer som krever stabilt lys, og at den robuste lampen gir presis lysspredning i all slags vær. Lampen er bygd for å tåle hardt vær og mye vind. Når lampene lyser på Antarktis, ser vi på det som et kvalitetsstempel, sier Shahzad Abid, CEO, Ledlight Group.