Rekordmange kvinnelige gründere vil satse internasjonalt
Kraftig økning av kvinnelige søkere og stor bredde fra robot- og helseteknologi til sveisekompetanse. – En god og viktig utvikling. Disse kvinnene er med på å drive Norge inn i den nye, norske særstillingen, sier Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.
Aldri har flere kvinner søkt om å bli Female Entrepreneur. Prisen, som tidligere het Årets gründerkvinne, ble først arrangert i 2009 og deles ut den 8. mars av Innovasjon Norge og Nærings- og fiskeridepartementet. Mens det var rundt 30 søkere de første årene, var det i år 130 søkere som meldte seg på konkurransen om å vinne en halv million kroner. Bedriftene må representere en nyskapende forretningsidé eller verdikjede, med internasjonalt vekstpotensial.
– Det er flott at flere gründere enn noensinne vil bli Female Entrepreneur. Disse kvinnene har store ambisjoner og vil skape nye arbeidsplasser og konkurrere globalt. Er det noe Norge trenger nå i omstillingsfasen, er det akkurat det, sier næringsminister Monica Mæland.
Pådrivere for ny teknologi
For første gang skal kåringen være på Norsk design- og arkitektursenter DOGA i Oslo. Blant de seks finalistene er Oslobaserte Karen Dolva (25) med No Isolation som utvikler en avatarobot for langtidssyke barn. Seriegründer Beate Størkson (40) fra Flekkerøy er gründer av Viscenario som står bak teknologi som forenkler drift i bygg- og eiendomsbransjen. Kathrine Molvik (36) fra Knarvik bygger opp et sveisefaglig kompetansesenter med robotteknologi gjennom FEC. Mona Jensen (41) fra Stord står bak Tom Wood som har gjort global suksess med innovativ forretningsmodell for high end mote. Trondheimsgründer Ingrid Lonar (28) startet Assitech i studietiden på NTNU og har utviklet en fallforebyggende trapperullator. Berta Lende Røed (41) fra Bryne utvikler kommunikasjonsverktøy for privatlivet, næringslivet og innovasjon.
– Jeg er imponert over den bredden som årets finalister representerer. Spesielt spennende er det at disse kvinnene er pådrivere av ny teknologi. Her ser vi innovasjoner som kan være med å markere Norge i nye, internasjonale markeder, sier Anita Krohn Traaseth.
Norge trenger flere kvinnelige vekstgründere
I Norge har det vært mangel på kvinnelige gründere med vekstambisjoner. Hvert år etableres det rundt 50 000 selskaper, men mange av disse selskapene er enkeltpersonforetak uten ambisjoner utover det å skape sin egen arbeidsplass. Ifølge statistikk fra SSB utgjør kvinner 30 prosent av gründerne i Norge. Blant etablererne av aksjeselskap er det bare tjue prosent kvinner.
– Et framtidsrettet næringsliv er avhengig av å ta i bruk kompetanse fra kvinner så vel som menn. Vi går inn i en tid som krever mer kreativitet og innovasjon, og det er viktig at vi får så mange kvinner som mulig på banen, som gründere, bedriftsledere og eiere, sier Anita Krohn Traaseth.
Kilde: Innovasjon Norge