Meny
10.08.2021

ProdSys – genialt enkelt

De har egentlig holdt på med programvare og ERP-systemer hele tiden. Med stor suksess har PSIT Software AS utviklet den skybaserte programvaren ProdSys, som kan brukes på alle typer produksjonsbedrifter. 

Fellesnevneren for ProdSys-brukerne er at de leverer en vare, tjeneste eller et produkt som består av råvare, timer og innsatsfaktorer.
   – Uansett hva du holder på med, om du lager offshoremoduler eller lager gravstein eller at du produserer nanopartikler, prosessen er den samme. ProdSys vil uansett være et aktuelt ERP-system, sier daglig leder og gründer Per Sigurd Hildal i PSIT Software AS.

Ingen regnskapsmodul i ProdSys
Han mener at det som er feilen med andre ERP-systemer, er at de er basert på europeiske modeller eller amerikanske modeller, hvor du har en produktstruktur som går over veldig lang tid, og blir produsert i mange hundretusen enheter.
   – Dette oppdaget vi når vi begynte å bygge systemet, den store forskjellen på amerikansk, europeisk og norsk produksjonsindustri. For å si det veldig enkelt, en norsk typisk SMB-bedrift på 25 ansatte er de er voldsomt fleksibel på hva som skal produseres, og hvordan det skal produseres, og hva produksjonen består av, forklarer Hildal.
   – I tillegg hadde veldig mange sitt utspring fra økonomisystemer – altså regnskapssystemer. Og hele den biten har vi snudd på hodet. Vi frigjort oss fra regnskap ved å ikke implementere regnskapsmodul i ProdSys, men integrert oss opp i mot alle de norske systemene isteden. Det betyr at ProdSys sitt arbeidsområde er at fra du får en forespørsel til du sender ut en faktura, så er det integrert ved hjelp av PIA inn i mot alle disse systemene,  poengterer Hildal.
   For, som han sier, at det som er tilfellet for de fleste av disse bedriftene, er at de ønsker lønnsomhet i bedriften. De vil ha inntjening. Og for at du skal komme i mål med den biten der – må du ha kontroll på alle inntekter og utgifter, fra før du starter til du sender ut fakturaen.
   – Det er for sent å stille spørsmålet når fakturaen er sendt: hvordan i all verden gikk det her. Og det er det som er hele poenget og hele hovedoppgaven til ProdSys, at du skal gjøre det overhodet så effektivt og lønnsomt å kjøre det fra A til Å.

Et ERP-system skal dekke alle behov
Hildal forteller at ProdSys nå er inne i så mange fag, og på så mange områder, at han har sluttet å telle.
   – Det er på grunn av at måten vi har tenkt på passer alle disse bedriftene – enten du produserer en vare, tjeneste eller begge. Det er veldig spennende og de blir like overrasket når de finner oss, hvordan i alle dager vi har greid å få det til her, sier han og utdyper: – Det som har vært tilfellet i markedet, er at du har type bransjesystemer som har vært veldig gode opp i mot en bransje, så har du for eksempel noen som er veldig dårlige på den forretningsmessige biten, som kalkyler og alt det der – det har de ikke kontroll på. Men de er veldig gode på å lage 3D-tegninger. Slik er det med PSIT Softwares konkurrenter. Et ERP-system skal dekke alle behovene for programvarefunksjonaliteter innenfor et gitt område, og et gitt område for oss er fra du får forespørselen til du sender ut fakturaen. I mellom de to ytterpunktene skal ProdSys dekke opp med programvare. Enten det er MTO – materialhåndtering, logistikk, timefangst, fremdriftsrapportering, kalkyler, avvik, Quer eller HMS. Alt dette ligger inne i vårt skybaserte system.

Bare to typer lisenser
Han forteller videre at det de også har gjort, som er veldig spesielt, er at de har gått for en enkel modell når det gjelder bruk av systemet og lisensieringen.
   – Vi har bare to typer lisenser, og de to lisensene gir tilgang til absolutt hele systemet. Og grunnen til det er at, enten du er en liten trevarebedrift på Smøla eller om du er en underleverandør til offshoreindustrien, så trenger du alle disse funksjonene – bare i mer eller mindre grad. Og det som ofte skjer når du lager prismatriser som gjør at brukeren plukker ut moduler – så begynner han å begrense bruken av systemet, for han bruker kanskje dokumentkontrollbiten bare fire ganger i året, men han har veldig begrenset bruk for den. Og for å komme vekk fra den problemstillingen, så har vi bare laget to flate lisenser – og de gir tilgang til absolutt alt i hele systemet. Og det andre er at i de to lisensene er absolutt alt inkludert, sånn at kunden får aldri noen konsulentregning eller supportregning eller tilleggsregning eller noen ting fra oss. Ingen ting er skrevet med liten skrift, forsikrer Hildal.

Selger, utvikler og videreutvikler
Hildal slår fast at det som var forbundet med ERP-systemer tidligere var at konsulentbiten sto frem som et stort spørsmålstegn i regnskapet, hvordan landet vi ut i år – har vi betalt en halv million i support eller har vi betalt 50.000? Det er det ingen som vet.
   – De kostnadene raser av gårde, alt ettersom de ansatte henvender seg til support. Det vil aldri skje hos oss, påpeker Hildal, og legger til: – Vi sitter med hele kildekoden – det er vi som er eiere og det er vi som er utviklerne og det er vi som distribuerer og selger. Vi har hele sullamitten. På grunn av disse modellene, sånn som vi har lagt det opp – så er det lisensene våre vi tjener penger på. Det gjør det også veldig enkelt overfor kunden. Veldig flate og veldig klare linjer. Vi selger, vi utvikler og vi videreutvikler og vi har egne utviklerteam som sitter og jobber, fremhever Hildal.
   ProdSys har gjort det mye lettere for en typisk SMB-bedrift i Norge å komme inn i den verdenen som kalles ERP Til et nivå som alle bedrifter i Norge trenger – og med strek under alle.
   – Hovedpoenget med ProdSys er at vi tetter et stort hull i markedet. Vi får forespørsler fra mange bedrifter som aldri har hatt tilknytning til bransjesystemer før, men vi får selvfølgelig også fra etablerte bransjer – fra alle typer produksjonsbedrifter, og i tillegg veldig mye folk som går ut av gammeldagse systemer som vil over på skybaserte systemer.

Tilgang "hvorsomhelst"

Den 15 år gamle ERP-bedriften har en veldig sammensatt kundematrise.
   – Det viser i praksis at når folk får det skybaserte og de ser at de får tilgang over alt, enten de sitter på hytta eller er på Granca – at all informasjonen er digitalisert, alt som foregår rundt et salg og i bedriften er presentert i skyen. Da så ser de med en gang at her er det store fordeler i skybaserte systemer. Det er den ene siden av saken. Den andre er kostnadene forbundet med at disse systemene blir tatt kraftig ned i det skybaserte. De systemene her har bestandig vært forbundet med millioninvesteringer, seks og syvsifret, mens en standardimplementering fra oss blir sjelden seksifret, understreker Hildal.
   Den typisk norske SMB-bedriften er rundt 25 ansatte, mens i utlandet er tallet 150. For de norske blir det derfor å gå inn på en millioninvestering en voldsom binding.
   – Det betyr at de må sitte med det samme systemet hvert fall i 10 år før de får skrevet ned i den investeringen, mens i et skysystem er det sånn at, OK, jeg kan hive meg på – og finner jeg ut at dette systemet ikke funker sier jeg bare opp avtalen, og får alle dataene min tilbake. Veldig betryggende. Og det at dataene dine blir liggende i et system utenfor kan være kritisk, men hos oss skriver vi under kontrakt på at dataene kan hentes ut igjen vederlagsfritt. Det er kundene sine data dette her – og hentes gratis tilbake.
   Nå er bedriften i gang med å relokalisere fra Egersund til Trondheim.
   – Vi sitter litt desentralisert i Egersund. Langt nok fra Stavanger til at vi ikke greier å tiltrekke oss nok ressurser. Så da har vi bestemt oss for å flytte til teknologibyen Trondheim. Midt i Smørøyet. Oppstart der i fra 1. august, avslutter Per Sigurd Hildal, og ønsker alle velkommen.


« Tilbake

 CMS by Makeweb.no