Populær stikkontakt blir smart
Med lanseringen av smarte stikkontakter og trådløse brytere har ELKO for alvor skrudd opp dampen på utviklingen av smartprodukter i porteføljen.
SMART STIKKONTAKT: Med ELKO sin smarte stikkontakt kan denne nattbordlampen styres fra smarttelefonen, med timer eller som en del av smarthjemsystemets automasjoner.
Nordmenns interesse for smarthjem har skutt i været i takt med de mange smarthjemproduktene som etter hvert har kommet på det norske markedet. Det har imidlertid vært svært begrenset med muligheter for smartfunksjonalitet i de tradisjonelle stikkontaktene vi alle har på veggen hjemme – inntil nå.
– Heretter kan du plugge «dumme» elektriske apparater eller lyskilder direkte i veggen, og på få sekunder kan apparatene dermed styres og fungere sammen med andre smarthjemprodukter i hjemmet ditt, sier Ole Johan Holmefjord, produktsjef i ELKO.
Smarte stikkontakter er en helt ny kategori innenfor smarthjemprodukter, men i løpet av få år tror ELKO at det vil være svært utbredt i norske hjem. Holmefjord opplyser at de kommer både som enkle og doble. Stikkontaktene krever riktignok at du parer dem opp med ELKO SmartHUB eller en annen hub som støtter ZigBee – én av kommunikasjonsprotokollene som sørger for at ulike smarthjemprodukter kan snakke sammen, fungere i samspill og styres fra smarttelefonen.
– Fordelen med huben og systemet til ELKO er at du får lysstyring, varmestyring og apparatstyring i ett system og med kjente kvalitetsprodukter i moderne design, sier Holmefjord.
Kaffen traktes mens du dusjer
I forkant av at ELKO i fjor lanserte sine første smarthjemprodukter på et nytt system bygget på åpen protokoll, gjorde selskapet, som har produsert stikkontakter, lysbrytere og annet elektromateriell for det norske markedet i over 60 år, grundige undersøkelser av hva folk vil at smarthjem primært skal levere på.
– Trygghet, sikkerhet og strømsparing er basisbehovene – i den rekkefølgen, og de smarte stikkontaktene leverer på alt dette. Når du har apparater og lyskilder koblet til vil du kunne få varslinger på mobilen dersom noe er galt, du vil kunne fjernstyre apparatene selv om du ikke er hjemme og du kan følge med på hvor mye strøm de bruker til enhver tid, sier Camilla Sjuve, markedssjef i ELKO.
– I tillegg gir det et langt renere og helhetlig inntrykk i hjemmet når smartheten sitter i selve stikkontakten, fremfor å ha en smartplugg som en ekstra «klump» mellom stikkontakten og apparatet som trenger strøm. Og da har vi ikke engang nevnt muligheten for å lage automasjoner og stemninger, som for mange er den største «wow-effekten» med smarthjem, legger Sjuve til.
En automasjon betyr i all sin enkelhet at når én hendelse inntreffer, så utløser det én eller flere kjedereaksjoner. Det kan for eksempel være følgende scenario: En bevegelsessensor montert på badet ditt registrerer bevegelse. Mellom klokken 6 og 7 om morgenen på hverdager fører det til at den smarte stikkontakten på kjøkkenet gir strøm til den tilkoblede kaffetrakteren, som du har preppet med vann, kaffepulver og filter kvelden i forveien. Så når morgenstellet er unnagjort og du går inn på kjøkkenet, slår duften av nytraktet kaffe imot deg.
Endelig kommer trådløs smartbryter
Sammen med de smarte stikkontaktene lanserer ELKO nå også en batteridrevet trådløs smartbryter, et produkt som har vært etterlengtet blant både elektrikere og forbrukere. Den trådløse bryteren gjør at du kan styre alle komponenter som er paret med huben din, uten at det er noen kablet forbindelse fra bryteren. Dermed kan du montere trådløse brytere der du mener det er mest praktisk å ha dem – for eksempel over nattbordet, slik at du kan aktivere stikkontakten som kaffetrakteren er koblet til på kjøkkenet mens du gnir søvnen ut av øynene.
– Til nå har aktivering av stemninger foregått i ELKO Smart-appen på telefonen. Men smartbryteren kompletterer systemet og gir nærmest ubegrensede muligheter for fysisk styring av lys, varme og andre smartkomponenter i hjemmet, sier Sjuve.
«Borte» er et eksempel på en stemning som vil være aktuell for de fleste, men den enkelte bruker står helt fritt til å bestemme hva som skal skje når stemningen aktiveres enten i appen eller med de trådløse smartbryterne. Når du forlater hjemmet og du aktiverer «Borte» ved å trykke på smartbryteren som er plassert ved utgangsdøren, kan det for eksempel føre til at alle lys skrus av, varmekablene på badet nedjusteres med fem grader, overvåkningskameraer aktiveres innendørs og strømmen i den smarte stikkontakten som kaffetrakteren er koblet til, kuttes.
– Så kan du for eksempel ha en smartbryter ved sengen som aktiverer stemningene «Natt» og «Morgen», som skrur lys i hele huset henholdsvis av eller på. Eller du kan ha en trådløs smartbryter i stuen som på venstre side styrer solskjermingen opp eller ned og som på høyre side dimmer alle downlights og bordlamper i stuen samlet opp eller ned. Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva du kan styre og automatisere med disse bryterne, sier Holmefjord.
I tillegg til smarte stikkontakter og smarte brytere kommer ELKO nå også med dedikerte brytere og såkalte «pucker» for kontroll av motordrevne persienner, markiser og screens som fra før av ikke har integrert styring.