Økt brannrisiko når litium-ion batterier kastes i husholdningsavfall
Hvis ulykken inntreffer, kan det begynne å brenne i litium-ion batterier.
Likevel kaster mange sine brukte batterier i husholdningsavfall. – Vi må forhindre at litium-ion batterier havner i husholdningsavfall før noe alvorlig skjer, sier Fredrik Andresen, administrerende direktør i Batteriretur.
Batteriretur er ansvarlig for innsamling og resirkulering av alle typer batterier i Norge.
Hvert år samles det inn cirka 16 000 tonn batterier. Historisk har det for det meste vært blybatterier, men de siste årene har andelen litium-ion batterier økt raskt.
– Blybatterier dominerer fortsatt, men vi forventer allerede innen en periode på cirka 5 år en økning på tre ganger så mange litium-ion batterier som blybatterier, sier Fredrik Andresen.
Veksten er selvfølgelig størst på bilsiden, hvor de klassiske bilbatteriene nå raskt erstattes med litium-ion batterier, samtidig er det en rask økning av husholdningselektronikk som bruker litium-ion batterier.
– Vi anslår at i gjennomsnitt er det cirka 75 små batterier i hver husholdning, alt fra elektroverktøy og leker til fjernkontroller, mobiltelefoner, lesebrett og PC-er.
Fordelen er at de små litium-ion batteriene har høy energi i forhold til størrelse. Men det er en ulempe!
– Det er en risiko for at batteriene kan brenne, og derfor er reglene strenge for håndtering av litium-ion batterier.
Bør være strengere
Fredrik Andresen mener at reglene bør bli enda strengere med tanke på risikoen.
– Hvis batteriene utsettes for varme eller støt, kan de begynne å brenne og er svært vanskelige å slokke ved hjelp av konvensjonelle slokkemidler. Risikoen er liten, men konsekvensene kan være svært alvorlig hvis en brann oppstår.
Så langt har Batteriretur ikke hatt noen hendelser i sine innsamlingssystemer. Men det er et problem at litium-ion batterier ofte kastes i husholdningsavfall og ender opp utenfor systemet. Dette betyr at regelverket ikke følges og risikoen for ulykker øker.
– Forbrukeren trenger mer kunnskap om fare risikoen og bli flinkere til å returnere alle brukte batterier.
Økt risiko for hendelser
Batteriretur bruker mye tid og ressurser på å informere forbrukeren, blant annet med «batterijakten» som er rettet mot fjerdeklassinger. De samler inn rundt 100 tonn batterier pr. aktivitet. I tillegg brukes også sosiale medier.
– Jeg synes situasjonen har bedret seg. Det vi gjør fungerer, men vi ser med bekymring på fremtiden.
Med en økende mengde litium-ion batterier i de vanlige avfallssystemene øker risikoen for hendelser og disse brannene kan være svært vanskelige å slokke.
I dag finnes det spesielle brannslokkingsapparater for litium-ion batteribranner, hvorav den ene er Housegard AVD. Et miljøvennlig slokkemiddel basert på vermikulitt, som hurtig kjøler ned og kapsler inn brannen og forhindrer re antenning.
– Vi har kjøpt noen av disse brannslokkingsapparatene, og de fungerer bra for mindre mengder små batterier.
Fredrik Andresen mener at det er behov for mer testing og forskning til vi finner den perfekte løsningen.
– AVD fra Housegard er en veldig god start, avslutter han.