Norsk, norsk og atter norsk!
Norsk produksjon. Norsk marked. Norsk transport. – Tidene vi er inne i gjør at vi ønsker å vekke folk til å bruke norsk, sier daglig leder Levi Edvardsen i Byggeplank AS. Bedriften som produserer og selger Leca Byggplank holder på prisene de har lovet kundene.
– Vi er et ett hundre prosent norsk produkt, og er heldigvis ikke avhengig av valutasvingninger, poengterer han.
Edvardsen mener det er mange i bransjen som sliter med valuta om dagen, og derfor flagger prisoppgang.
– Det er lite gunstig i en tid hvor folk vegrer seg litt for å bruke penger, mener han, og legger til: ¬– Med et ett hundre prosent norsk produkt og at vi produserer og selger dette selv, og som jeg sa, er uavhengig av valuta, så holder vi prisene som ble satt for 2020. Og det er ikke så mange som gjør i denne bransjen for tiden. Du får jo gjerne prisoppgang på stål og sånne ting, men vi har klart å holde oss der, fremhever Edvardsen. – Ja, det er dette vi liksom flagger høyest, nå når det er litt spesielle tider. Det ikke alle som er klar over at vi er her, selv om det dreier seg om et anerkjent produkt som Leca.
Dekker hele landet
Produksjonen av Leca startet tilbake i 1972, men ikke alle er klar over at Byggeplank AS tok over forhandleransvaret i 2013.
Leca Byggeplank er et elementprodukt som benyttes i etasjeskiller, terrasser, mesaniner på bygg, i forskjellige sammenhenger.
– Vi dekker hele landet, og har forespørsler fra Nordkapp til Lindesnes, forteller Edvardsen.
– Produksjonen foregår på Vestnes oppe ved Molde, og mye godset som går nordover går faktisk med båt, sier han.
Edvardsen forteller videre at transporten ellers går med lastebil.
– Vi bruker Veøy og Leif Skjønhaug, som er et norske selskap, og benytter oss ikke av utenlandsk spedisjon, fremhever han, og utdyper: – Dette synes jeg er litt viktig. Det er nok ikke den billigste transporten, men vi føler oss ganske trygge på at de har nytt materiell og er sikkerhetsmessig trygge. Jeg vil si det sånn at jeg har ikke lyst til å se en bil med speilblanke dekk og østblokkskilter, liggende i grøfta, lastet med Leca Byggeplank, på nyhetene.
Kontrollen i alle ledd
Det er Weber som står ansvarlig for de øvrige Leca-produktene i Norge, bak der igjen står giganten Saint Gobain som hovedeier.
– Som sagt, kuttet de ut vårt produkt i 2013 hvor vi tok over salget, mens de fremdeles produserte for oss. I 2016 tok vi over produksjonen også. Nå er det ingen å skylde på, nå har vi kontrollen i alle ledd, på godt og vondt, sier Edvardsen, og smiler.
– Det var vel ikke i mine tanker i 2013 når vi sto klare til å overta produktet, at vi skulle ta over produksjonen i tillegg, innrømmer han. – Men når 2016 kom, og Leca samlet all sin produksjon i Borge nede i Fredrikstad, så ble det slutt på blokkproduksjonen på Vestnes. Dette førte til at vi fikk valget mellom å leie anlegget eller ta over produksjonen selv. Vi hadde dermed egentlig ikke noe reelt valg hvis vi ville beholde jobbene våre, avslører Edvardsen.
Spennende tider
Hovedkontoret ligger på Lunner som er 50 km nord for Oslo.
– Salget styres herfra og vi har også et lite lager med elementer her, forklarer han.
Den solide bedriften teller i dag til sammen 10 ansatte i salg og produksjon.
– Vi går jo litt spennende tider i møte i og med det har vært en nedgang i igangsettingstillatelser på bolig, som utgjør den største delen av vårt marked. I 2018 og -19 har det vært nedgang spesielt på eneboliger og mindre leiligheter. Her har vi sett en liten trend, erkjenner Edvardsen.
– Men som jeg har sagt, nå med korona, og at vi klarer å holde prisen, har vi kanskje et konkurransefortrinn i forhold til dem vi konkurrerer med. Og da må vi jo prøve å få budskapet frem til kundene også, avslutter daglig leder Levi Edvardsen.