Norges første miljøsertifiserte anleggsprosjekt
Det NTE-eide Storåselva kraftverk har fått sin sertifisering og blir dermed det første prosjektet i Norge som er gjennomført i henhold til de strenge kravene til bærekraft som CEEQUAL stiller i sin sertifiseringsordning.
Storåselva kraftverk er et nytt kompakt vannkraftprosjekt utenfor Snåsa i Trøndelag. Utbygger er Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE), og det er Skanska Norge som har stått for byggingen og bærekraftsertifiseringen. Kraftverket vil etter driftsstart levere en årlig energiproduksjon på 75 GWh ren og fornybar energi per år, som omtrent tilsvarer årsforbruket av elektrisitet i 4000 husstander.
Det første norske anleggsprosjektet
CEEQUAL er en internasjonalt anerkjent klassifiseringsstandard for bærekraft. Det er mer enn 260 prosjekter som er bygd i henhold til denne standarden globalt, men Storåselva kraftverk er det første norske prosjektet.
– Vi er veldig stolt over å ha levert det første CEEQUAL-sertifiserte anleggsprosjektet i Norge, og vi håper at andre byggherrer lar seg inspirere av NTE slik at dette bare blir det første av mange anleggsprosjekter som bygges i henhold til CEEQUAL i Norge i årene fremover, forteller Steinar Myhre, konserndirektør med ansvar for anleggsvirksomheten i Skanska Norge.
– NTE er tilfreds med og stolt over å eie det første norske anlegget som blir sertifisert etter CEEQUAL-standarden, sier energidirektør Kenneth Brandsås i NTE. – Vi har som mål å være ledende i det grønne skiftet og en ledende produsent av fornybar energi. For oss handler sertifiseringen om å dokumentere bærekraft, slik at vi ikke bare leverer energi fra fornybare energikilder, men også produserer denne energien i anlegg som er bygd etter en krevende miljøstandard.
– Byggeprosjektet i Storåselva er gjennomført i et godt samarbeid med Skanska Norge, der målet hele tiden har vært å velge miljøriktige løsninger, sier Brandsås.
Felles klassifiseringsordning
Erfaringene med CEEQUAL fra Skanskas pågående prosjekter, både i Norge og internasjonalt er veldig gode. Ved å sette krav om CEEQUAL bruker man på en veldig effektiv måte kontrakten mellom utbygger og entreprenør til å skape en felles forpliktelse. Man tvinges til å ressurssette arbeidet med bærekraft og finne tiltak som gir effekt.
– Vi i Skanska er overbevisst om at CEEQUAL har de kvalitetene som skal til for å fungere som en felles sertifiseringsordning for hele anleggsnæringen. Når det settes krav om CEEQUAL-sertifisering har man et internasjonalt rammeverk som gir en systematisk oppfølging av flere bærekraftsparametre. Et felles rammeverk skaper forutsigbarhet i leverandørkjeden og når alle beveger seg i samme retning blir det større kraft i endringsarbeidet; man oppnår en kollektiv forbedring som er langt større enn det enkelte prosjekt, sier Steinar Myhre.