Norge – verdensmester i kasting av elektronikk
Som Norges største markedsplass på nett hjelper FINN nordmenn med å sirkulere på tingene sine.
– Vi ser at de som kjøper og selger ting via FINN sparer klimaet for store miljøutslipp – det er vi så stolte av! sier produktdirektør for FINN torget Kathrine Opshaug Bakke.
Likevel kaster vi i Norge mest elektronikk av alle land. Hva kan vi gjøre med det?
Behovet for blant annet smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner økt i takt med den teknologiske utviklingen, og elektronikkbransjen setter ny omsetningsrekord år etter år. De tre siste årene har vi nordmenn faktisk kjøpt elektronikk for til sammen 106 milliarder kroner.
Det er slik at ferske tall fra OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) viser at hver eneste nordmann i snitt kaster nærmere 30 kilo EE-avfall i året. Disse tallene viser at i stedet for å reparere det vi har, kjøpes det stadig mer ny elektronikk.
Kjøp brukt og spar miljøet
Noe av det viktigste FINN gjør er å hjelpe folk med å ta smarte valg for seg selv og samfunnet.
– Vi ønsker å tilrettelegge for at det skal bli mye lettere å ta vare på, rullere eller reparere ting.
Det ble solgt hele 104 000 smarttelefoner på FINN i 2019. Ved å kjøpe brukt istedenfor nytt, forlenger du varens livsløp og sparer utslipp forbundet med produksjon av en ny varer. Schibsteds Second Hand Effect-rapport fra 2019 viser at FINN sparte miljøet for 551 327 tonn CO2e i fjor. Dette tilsvarer utslipp fra produksjon og gjenvinning av 9,2 millioner smarttelefoner, forteller Opshaug Bakke.
– Fremdeles er det dessverre slik at den gamle telefonen blir liggende i skuffen og mye av det gamle havner i søpla. Ved å selge eller kjøpe elektronikk på FINN i stedet for kan vi spare miljøet for store utslipp ved at vi forlenger levetiden til tingene våre og slipper å produsere så mye nytt. Brukt er nemlig smart – både for miljøet og lommeboka, påpeker hun.
Fiks elektronikken du har
Veien fra å ha en smarttelefon med småfeil, til å kjøpe en ny, er kort. Terskelen for å åpne opp, skru løs og fikse noe selv ser ut til å ha blitt høyere. Restarters Norway ble startet i 2016 og har som formål å vise hvor lett det kan være å fikse elektronikken sin selv! Mer enn tusen mennesker har allerede deltatt på en av deres fiksefester, der frivillige fiksere sitter klare til å hjelpe deg med å reparere alt fra spillkonsoller til knuste telefonskjermer.
– Når det gjelder elektronikk spesielt, vil mange kanskje føle at avstanden til gjenstanden er veldig stor. Det er lettere å sy igjen et hull i et klesplagg enn det er å åpne opp en datamaskin og lodde en brutt ledning. Vi hører fra folk som deltar på våre arrangementer at de gjerne skulle ønske at elektronikken har lengre levetid, og at det var enklere og billigere å reparere enn å kjøpe nytt. Vi ønsker å vise at folk vil, dersom samfunnet legger til rette for det sier daglig leder i Restarters Norway, Kaja Juul Skarbø.
Husk at den mest bærekraftige dingsen den du allerede eier!