Nordmenn bytter sjelden lås
Bare fire av ti boligeiere har skiftet lås på ytterdøren etter at de flyttet inn. Nordmenn er altfor godtroende, mener fagfolk.
– En vanlig norsk familie bør bytte låsesylinder hvert annet eller tredje år. Har man flere barn, mister man fort kontrollen over hvor alle nøklene er, sier produktsjef Stig Ekelund i Jernia.
I en undersøkelse YouGov har gjort for Jernia, svarer seks av ti at de ikke har byttet lås på boligen sin etter at de overtok den, eller at de er usikre på om de har gjort det.
– Vi nordmenn er vant til å stole på hverandre. Derfor tar vi nok litt for lett på sikkerheten i egen bolig, sier marketing- og kommunikasjonssjef Morten Svensen i TrioVing.
I den samme undersøkelsen svarer ni av ti at de vet med sikkerhet hvor mange som har nøkkel til boligen.
– Jeg tviler på at alle disse har tenkt seg godt nok om. Dersom du har overtatt en bolig uten å bytte lås, kan du ikke vite hvor mange som har nøkkel til huset ditt. Mange går nok rundt med en falsk følelse av trygghet, sier Svensen.
Kopier på avveie
Å ta kopi av en nøkkel er enkelt. Dersom du låner ut nøkkelen til for eksempel leieboere eller håndverkere, kan den ha blitt kopiert.
– Det har skjedd at tyver har tatt seg inn i boliger ved å bruke nøkkelkopier. En god regel er å bytte lås hver gang du bytter bolig, sier Svensen.
Bortkomne nøkler en kjent problemstiling for If Skadeforsikring.
– I mange uklare tyverisaker kommer dette gjerne opp som et moment. Vi avdekker i flere tilfeller at nøkler er – eller kan være – på avveie, og at det kan være en av disse nøklene som er benyttet ved tyveriet, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.
Særlig folk som leier ut bolig og som ikke har kontroll på antall nøkler, bør i mye større grad bli bevisst på problemet og sørge for utskifting av låser, mener han.
For å hindre at nøklene kommer på avveie, bør du unngå å gjemme dem ute.
– Ikke legg nøkler under matter eller blomsterpotter. Det er det første stedet innbruddstyver vil lete. Det finnes bokser med kodelås som man kan oppbevare nøkler trygt i, sier Stig Ekelund i Jernia.
Slik bytter du lås
De fleste klarer å bytte lås selv. Etter at du har kjøpt en ny sylinder med nøkler, er det bare å finne fram skrujernet.
– Det er bare to skruer som skal ut for å løsne den gamle låsesylinderen. Trekk ut den gamle og sett inn den nye, sier Ekelund.
Dersom du ikke ønsker å skifte lås selv, er det mulig å få hjelp av en profesjonell låsmontør.
– Men de fleste har sikkert en hjelpsom nabo eller en slektning som kan fikse det, sier Ekelund.
Mobilen som nøkkel
De tradisjonelle sylinderlåsene er i stadig utvikling. En ny lås er vanskeligere å dirke opp enn en som er ti år gammel.
Samtidig kommer flere nye låsesystemer på markedet. Stadig flere velger å bytte til elektronisk lås med kode. Da slipper man å holde styr på nøkler og kan raskt endre kode dersom tallene kommer på avveie.
– Det aller nyeste er en lås som styres trådløst av smarttelefonen din. Døren låses automatisk opp når du nærmer deg døren. Går mobilen tom for batteri, kan du fortsatt låse opp med nøkkel, sier Ekelund.
Et system som lar deg låse opp døren med fingeravtrykket ditt, finnes også. Foreløpig er dette det dyreste alternativet.
– I årene som kommer vil den tradisjonelle nøkkelen gradvis forsvinne og bli erstattet av ny teknologi. Det er jeg bombesikker på, sier Ekelund.
Kilde: Newswire