Meny
28.05.2014

Når lys utvikler byen

Belysning i det offentlige rom får en stadig større betydning når nordiske arkitekter og byutviklere skal skape et levende og innbydende byrom. Lys er ikke lenger bare lys, men en avgjørende faktor for om byutviklingen av nye offentlige rom blir en suksess eller ikke. Derfor opplever Philips også en stigende interesse for belysningssystemet FreeStreet, som gir byutviklerne en helt ny mulighet for å tenke byromsdesign og lys samtidig.

Et levende urbant rom handler ikke bare om vel tilrettelagt moderne arkitektur, pulserende forretningsliv og god infrastruktur. Det opplever man hos Philips Lighting i Norge, der arkitekter og byutviklere i stigende grad etterspør fleksible løsninger innenfor utendørsbelysning. I dag kreves det at byrommet tar høyde for at byens rom skal kunne benyttes på alle tider av døgnet – hele året rundt. Derfor utvikler Philips løpende det urbane belysningssystem FreeStreet, der lyset blir en ny integrert del av byrommet og kan benyttes i alle mulige byutviklingsprosjekter. 
  – Stadig flere byer vil gjerne at deres byrom skal være attraktive, innbydende og føles sikre. Derfor har de siste års byutvikling bydd på en rekke lysinstallasjoner av f.eks. lyktestolper, skilt og gatemøbler. Men lys er ikke bare lys. Vi ser en klar byutviklingstendens ved at lys i stigende grad tenkes inn i hele byrommets design, slik at det passer til byområdet og de aktiviteter som det urbane rom inneholder. For å imøtekomme denne tendensen har vi en kontinuerlig utvikling av FreeSteet, der lysdesignen bygger på lyskilder på en vaier. Det gir byutviklerne mulighet til å tenke lys på en helt ny måte, som passer til de moderne tanker om utvikling av det offentlige rom, der løsningen er diskret i dagslys, men gir en ensartet lysfordeling og visuell komfort, når mørket faller på, sier Bjørn Rune Steinsland, Sales Manager Outdoor Lighting hos Philips Norge.

Kværnerbyen lyser opp
FreeStreet-løsningen er med stor suksess blitt implementert i Kværnerbyen i Oslo, som ikke bare sikrer en energieffektiv løsning, men som også har blitt et foregangscase når det gjelder hvordan LED-lys kan være en aktiv medspiller til å skape liv i byrommet. Derfor håper man også fra Philips side at hele løsningen kan inspirere andre byutviklingsprosjekter til at ta det neste skritt til å sammensmelte lys og byrom.
  – Jeg syntes virkelig at dette var et spennende prosjekt. Det er en av de flotte nye plassene i Oslo, og det er spennende at dette er i et boligområde.  Vi hadde et ønske om å bevare og gjenbruke industrielle elementer og på denne måten la oss inspirere av og videreføre den norske industrihistorien, sier Kristin Bredal fra lysdesignkontoret ZENISK, som har vært lysdesigner for prosjektet.
 
Bredal ønsket å skape en estetisk løsning som både var robust, og som ga energibesparelser. 
  – I dette prosjektet valgte vi å benytte FreeStreet estetisk i tillegg til funksjonelt, spent opp mellom de gamle industrimastene.  Vi designet FreeStreet-kablene slik at det ble et dekorativt mønster for å skape stjernehimmeleffekten som kunne gi plassen en spesiell atmosfære. Det er ingen tvil om at vi vil se flere av disse typer løsninger i fremtiden, sier Bredal.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no