Meny
05.05.2015

Mye forvirring om lyspærer

De gamle glødepærene selges ikke lenger i Norge. Nå er det LED som gjelder. Nye navn og ny merking gjør det krevende å finne fram i jungelen av lyspærer.

– Sparepærer og LED har overtatt for glødepæren, og lysstyrken måles i lumen og ikke watt. Det er ikke rart at mange kunder er litt forvirret, sier varehussjef Jan Reidar Andreassen i Biltema.
   Selv om flere produsenter merker pærene med både lumen og watt, opplever Biltema å få mange spørsmål.
   – Merkingen hjelper litt, men fortsatt er det mange kunder ber om hjelp til å finne de pærene de trenger.
   Glødpærene forsvant fordi de ikke oppfylte de nye energikravene i EU.
   – En grei huskeregel kan være at 470 lumen tilsvarer 40 watt. En LED-pære bruker bare 6,5 watt for å lyse 470 lumen, sier Andreassen.
   Når nye lyspærer skal kjøpes inn, har Andreassen ett godt tips.
   – Ta med den gamle pæren. Da ser du hva slags sokkel lyspæren passer til, hvilken størrelse du trenger og hvor mange watt den er. Da er det lettere å finne den tilsvarende LED-pæren, sier han.

Fremtidens lys
LED-pærer avgir mindre varme og er ufølsomme for temperaturvariasjoner, rystelser og vibrasjoner.
   – Utsettes de for store spenningsvariasjoner, kan lysdiodene ødelegges, men det skjer sjelden, sier Andreassen.
   LED er forkortelse for light emitting diode. En lysdiode er en elektrisk komponent som gir fra seg lys når den tilføres elektrisk strøm.
   – De nye LED-pærene har lengre levetid, bruker mindre energi og gir samme lyskvalitet som de gamle glødepærene.
   Vanlig levetid for en LED-pære er fra 15 000 til 30 000 timer. Ifølge Andreassen er LED nå i ferd med å ta over også for halogenpærene, en variant av glødepæren.
   – LED-pærene viser seg å ha de beste egenskapene og er mer energieffektive enn andre lyspærer. At de nå selges i et langt større volum enn tidligere, gjør også at prisen går ned, sier han.

Anvendelige
Til nå har det vært mest vanlig å bruke halogenpærer i spotter i taket og LED-pærer i lampetter og lamper. Nå brukes LED også i spotter, og i motsetning til tidligere kan de dimmes.
   – Mange har vært skeptiske til selve lyset i LED-pærene. De gamle glødepærene hadde et varmere lys, mens nyere pærer har et kaldere, blålig lys. De nyeste LED-pærene har heldigvis fått et varmere lys, sier interiørdesigner Naima Boger i Finally Living.
Velger man riktig LED-pære kan man få et lunt og behagelig lys i rommet, mener hun. LED er også økonomisk gunstig.
   – Du trenger ikke ha LED alle steder, men for å spare bør du har LED på de stedene der lyset står på mest, som i stua, på kjøkkenet og i utelys, sier Boger.
   Andreassen har regnet på hva en husholdning kan spare ved å bytte til LED-pærer.
   – Er pærene tent rundt seks timer hver dag, og har man minst 24 lyspunkter i hjemmet, vil man kunne spare i overkant av 2000 kroner i året.
   Hvilken farge LED-pærene gir, kan også være en kilde til forvirring.
   – Fargetemperaturen måles i kelvin. Jo høyere temperatur i pæren, desto hvitere og blåere lys. I en stue eller et annet oppholdsrom bør man velge 2700 kelvin. Da får man et behagelig og mykt lys. I en bod eller en garasje bruker man gjerne lysrør med høyere kelvin og hvitere lys, sier Andreassen.

Kilde: Newswire

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no