Meny
17.01.2020

Monter overlys på riktig måte

Byggforskserien beskriver løsninger for innsetting av overlyselementer på kompakte tak.

Overlys kan gi et stort dagslysbidrag i et rom. Dagslysinnfall er blant annet avhengig av kuppelens lystransmisjon og lysåpningens areal og utforming, i tillegg til rommets geometri og skjerming. Foto: SINTEF

Byggforskserien 525.775 Overlyselementer på kompakte tak viser prinsipper for innfesting og montering av overlyselementer.

Ivaretar god fuktsikring

Anvisningen viser eksempler på løsninger som ivaretar god fuktsikring. Blant annet er det viktig å sørge for at taket rundt overlyselementet har god avrenning for vann fra nedbør, og ikke har horisontale flater hvor vann kan bli stående. Det er også viktig å sørge for lufttette overganger mellom dampsperra i taket og oppbygget, og mellom oppbygg og karm.
   Overlyselementer kan monteres på taket med et plassbygd oppbygg av bindingsverk. På dekker i betong kan man også bygge opp sokkel av lettklinkerblokker som overlyselementet monteres på. Alternativt kan overlyselementet leveres med en fabrikkprodusert karm/oppbygg, det vil si en komponent som i prinsippet fungerer både som oppbygg og karm.

Sikring mot brannspredning

Anvisningen beskriver også brannsikkerhetstiltak. For å hindre brannspredning må man blant annet bruke ubrennbar isolasjon i en bredde på minst 0,6 m fra overlyselementet.
   Hvis overlyset plasseres nær en høyere yttervegg i en tilliggende del av bygningen, kan overlyset utgjøre en spredningsvei for brann gjennom seksjonerende eller branncellebegrensende dekker. Overlyset må derfor plasseres minst 8,0 m fra den tilliggende fasaden.

Kan fungere som røykluke

Et overlyselement som kan åpnes, kan fungere som røykluke og inngå i et system for røykventilasjon. Røyklukas funksjon er å redusere spredning av tett røyk i brennende lokaler, samt forhindre at røykgasser varmes opp til overtenningstemperatur. I store lokaler vil røykventilasjon gi mulighet for større, useksjonerte arealer.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no