Meny
10.03.2016

Miljøvennlig rehabilitering av verneverdig murgård

Det var fullt hus da Boligbygg og FutureBuilt sammen arrangerte byggeplassbefaring i Bergsliens gate 12.

Deltakerne fikk se en helt unik kalkmørtel bli påført murveggene til den tidligere stallen.
   Torsdag 3. mars skapte store mengder snø kaos i gatene i Oslo. Likevel tok 70 nysgjerrige bransjefolk turen til Majorstua i Oslo for å se på Boligbyggs spesielle rehabiliteringsprosjekt i Bergsliens gate.
   Rehabiliteringen skal redusere byggets energiforbruk med hele 50 prosent.

Testes for første gang i Norge
I rehabiliteringen av Bergsliens gate 12 B–C blir kalkmørtel med aerogel tatt i bruk for aller første gang i Norge. Fasaden etterisoleres ved at syv cm superisolerende kalkpuss med aerogel blir påført murveggene utvendig. Kalkpussen er utviklet i Sveits og er et resultat av avansert teknologi. Samtidig er den et naturlig silikatbasert og mineralsk materiale, som puster på samme måte som den opprinnelige murpussen. Dette gjør at pussen både isolerer, og at den bevarer fasadens opprinnelige, verneverdige uttrykk.
   Det er aller første gang dette gjøres i Norge, og dette prosjektet blir et pilotprosjekt for å teste om metoden egner seg i vårt klima. Hvis denne metoden for rehabilitering blir vellykket, betyr det at vi har en miljøvennlig metode for å rehabilitere mange verneverdige murgårder i Oslo og i andre byer.

Hvorfor forbildeprosjekt?
FutureBuilts visjon er å vise at det er mulig å redusere klimanøytrale byområder og arkitektur med høy kvalitet, og programmet velger seg ut 50 forbildeprosjekter frem til 2020.
   – Prosjektet kan ha stor betydning for hvordan flere verneverdige bygg kan isoleres utvendig og dermed bli mer energieffektive, sier kommunikasjonsrådgiver i Futurebuilt, Pia Bodahl.
   Andre utvalgte forbildeprosjekter er nye Posthuset, nye Munchmuseet og nye Deichmanske hovedbibliotek.

Miljøvennlig rehabilitering av et verneverdig bygg
Bergsliens gate 12 B–C er en bakgårdsbygning fra 1887, som opprinnelig ble bygd som stall og utedo for hovedgården. I 1989 ble den bygd om til to leiligheter. Nå rehabiliterer Boligbygg Oslo KF det verneverdige bygget etter antikvariske prinsipper. I tillegg blir gårdsrommet utenfor den gamle stallen satt i stand, med egen sykkel- og barnevognparkering med grønt tak.
    Murpussen blir lagt på denne våren, før den skal gjennom en lengre tørkeprosess. Hele prosjektet skal være ferdig sommeren 2016. Det er lagt inn sensorer i veggene som måler effekten av isolering. Studenter og ansatte ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet vil følge prosjektet fremover.

Kilde: mynewsdesk.com

Foto: Tove Lauluten

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no