Meny
07.04.2015

Med historiens sus under beina

Fliser med historisk sus har den siste tiden utviklet seg til å bli en stor trend.

Ønsker man denne type utseende på flisene, har man i prinsippet to valg: de håndlagde sementbaserte flisene eller fortolkninger produsert i glasert, keramisk flis. Utseendemessig kan de se like ut, men det er viktig å være klar over forskjellene.

Tekst: Chera Westman/ifi.no Foto: Golvabia, Höganäs

Helt siden sluttet av 1800-tallet er sementfliser, såkalte historiske fliser eller marokkanske fliser, blitt brukt i trappeoppganger og korridorer i bygårder i Norge. De ble utkonkurrert av linoleum på 20-tallet, men har nå gjort storstilt comeback i private hjem. I dag er populariteten stor, og voksende. Stadig flere oppdager de vakre og unike flisene, og de legges nå i entréer, på kjøkken og i baderom i private hjem.
Det finnes to varianter av de historiske flisene: de originale sementflisene eller fortolkninger i keramisk flis. Begge typene har sine fordeler.

Sementfliser
Flisene lages ved en kombinasjon av håndarbeid og hydrauliske presser, uten bruk av varme. Et 3–4 mm tykt gjennomfarget slitesjikt på toppen gjør at de, med riktig pleie, kan holde i hundre år! Siden alle flisene er unike, gir de et helt spesielt og genuint inntrykk som mange tiltrekkes av.
   Sement er et poreåpent materiale, som lett trekker til seg fukt og søl og kan få varige flekker hvis de ikke behandles riktig eller utsettes for varig fuktbelastning. Flisene er meget godt egnet på vegger og gulv på kjøkkenet, og i entréen. Men de anbefales ikke brukt i våtsonen på baderommet. Grunnen er at de lett trekker til seg fukt, og kan bli flekkete og stygge hvis de står fuktige over tid. Hvis du gjerne vil ha sementfliser på badet, bør du bruke en matchende keramisk flis i dusjen. Sementflisener er cirka 15 mm tykke, og et gulv med slike fliser bygger noe høyere enn et gulv med keramiskes fliser. Sementfliser er heller ikke frostsikre og bør ikke brukes utendørs i vårt nordiske klima.
   Flisene settes i mørtel eller ved hjelp av spesiallim og -fug som tørker raskt og ikke trekker inn i flisen. For å unngå flekker og hindre at vannet i limet trekker opp i flisen, kan sementflisenes frem- og bakside samt alle kanter primes eller fuktes før montering. Etter montering forsegles overflaten med en sealer eller impregnering, før flisene fuges. Avhengig av slitasjen påføres ny impregnering 1–2 ganger per år. Dette gjøres for å tette porene i overflaten slik at flisene ikke får flekker.

Keramiske fliser
Utseendet hos de genuine sementflisene er også fortolket i vanlige, glaserte, keramiske fliser. Disse er noe blankere i overflaten, men har fordelen av å være fullstendig vedlikeholdsfrie og kan brukes i alle rom. De keramiske flisene har et lignende uttrykk som de sementbaserte – men med det brente og glaserte materialets fordeler; nemlig enkel montering og et minimum av vedlikehold.
   Keramiske fliser lages av leire som presses under høyt trykk og deretter påføres glasur og brennes i en prosess som tar over ett døgn. Glasuren gjør overflaten hard, glatt og tett. Typen glasur avgjør om flisen skal se glatt eller matt ut. Glasuren kan påføres i flere lag. Jo hardere påkjenning flisen skal tåle, desto mer vekt må man legge på høy glasurkvalitet.
   Keramiske fliser er helt vedlikeholdsfrie og egner seg for bruk i alle miljøer. Det finnes frostsikre varianter som kan brukes utendørs, og spesielle vegg- og gulvfliser for innendørs bruk. Flisene legges i flislim og fuges med en egnet fugemasse. Keramiske gulvfliser er cirka 8-11 mm tykke og et gulv med keramiske fliser bygger noe lavere tilsvarende konstruksjon med sementfliser.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no