Lukk plastsirkelen
Forskning dedikert til forbedret bruk av plast er et brennaktuelt tema. "Design for gjenvinning", "Future Pack" og "PLAST", er noen av de forskningsprosjektene som har intensjonen om en smartere bruk av materialet. "SirkulærPlast" er et nytt tilskudd til disse høyst aktuelle prosjektene.
SirkulærPlast fokuserer på å lukke sirkelen for plastemballasje som allerede er i omløp, og dermed handle etter EUs mål om sirkulær økonomi: Closing the loop.
Fjern informasjonsbarrierene
Prosjektets mål er å øke andelen av gjenvunnet plast i nye produkter med inntil 50 %. For å nå dette målet ligger hovedfokus på å tilby lavterskelinformasjon og kunnskap om resirkulert plast. Biobe AS er prosjekteier og midlene kommer fra Oslofjordfondet. Østfoldforsknings seniorforsker Cecilia Askham er engasjert som prosjektleder.
– Det handler om plastens livssyklus. Vi ønsker å fjerne barrierene for at designere og industri skal ta i bruk gjenvunnet plast. Mange vet ikke hvor de skal få tak i denne typen plast, og mange er bekymret for kvaliteten. De er blant annet redd for dårligere farge og kvalitet på produktene som inneholder gjenvunnet plast, sier Askham.
Skape endring i bedriftene
– Vi fokuserer på produkter som er viktige for bedriftene, hvor de kvalitetene som kundene ønsker vedlikeholdes, og kanskje forbedres. Poenget er å skape endring i bedriftenes syn på anvendelsen av plast. Vi tester ved at vi blander inn prosenter av gjenvunnet materiale med jomfruelig plast og ser hvilke endringer denne plasten medfører produktet. På den måten finner vi ut av hva vi vil kunne gå videre med. Ved noen av testene har faktisk kvaliteten blitt bedre enn det originale produktet som tidligere har bestått utelukkende av jomfruelig plast, forteller Askham.
Resultatene fra de forskjellige testene er informasjon hun ser for seg at prosjektet vil bidra til å tilgjengeliggjøre. "SirkulærPlast" vil på den måten kunne skape en lavere terskel for å få tak i praktisk kunnskap om plastmaterialer.
– Vi ønsker å lage en materialbank der vi deler informasjon med designerne hvor de både vil kunne kjenne på og se forskjellige materialer. Prosjektet skal bidra med resultater som skal kunne deles som praktisk informasjon. Aktører som lurer på om de kan bruke plast til sitt formål, skal ha muligheten til å finne ut hvilke leverandører de kan kontakte og vurdere. Hvor får man for eksempel tak i gjenvunnet PP og PE? Dette skal produsenter og designere kunne finne pålitelig informasjon om.
Samarbeidspartnere: Borg PlastNet, Clariant Plastics and Coatings (Nordic), D&D Consult Eker Design, Grønt Punkt Norge, Høgskolen i Østfold, Katoplast, Promens, Ragn-Sells, Re-Turn og ROAF.