Meny
29.05.2018

LED-downlights gir bedre lys og reduserer energikostnadene

Mange norske husstander vurderer å gå bort fra tradisjonell halogenbelysning til LED. Dette var også tilfellet for familien på Ragnhildrud i Jevnaker kommune, som valgte LED WarmDim downlights fra Unilamp Norden i alle rom kombinert med sensorstyrt LED-lys i vaskerom, boder og uteareal.

– Sammen med installatøren hjalp vi Jevnaker familien med å definere deres lysbehov i boligen og vektla bl.a. balanserte lysnivåer, redusert blending og økte kontraster, sier distriktssjef Marius Andreas Kristiansen i Unilamp Norden. – På forhånd laget huseier en grovskisse med plassering av LED-armaturer. Med bakgrunn i disse opplysningene designet vi riktig antall downlights i boligen på Ragnhildrud for å oppnå maksimalt lysutbytte.

Nedfelt tak
Familien på Ragnhildrud bestemte seg for å felle ned taket i stue og gang med 48x48 mm lekt. Strømledningen ble trukket skjult i tak med 16 mm korrugert plastrør fra nærmeste stikkontakter. Det ble også montert plastbokser i tak for å beskytte downlightene fra ytre påvirkninger. Det ble utarbeidet en detaljert skisse, som beskrev hvor spottene skulle monteres. Deretter ble takplater montert på plass og hull til hver downlight boret ut.

Montasjeansvar
Elektrikerfirmaet IKT-Elektro AS fra Oslo hadde ansvaret med all montasje av LED-belysning og ombygging av sikringsskap til digitale jordfeilautomater med kurser, hovedsikring og renoveringsramme. – Vi monterte xDigital fra Eaton, som varsler faktisk feilstrøm med LED-indikasjon. I normale anlegg uten feil lyser alle sikringene grønt. Ved små feil, under 50 prosent av utløserverdien, vil vernet lyse gult for å varsle anleggseieren om at det kan være fornuftig å sjekke tilkoblede apparater. Ved større feil, over 50 prosent av utløserverdien, vil vernet lyse rødt og det vil være fornuftig å tilkalle en elektriker for å rette feil før de blir så store at sikringen løser ut og man får strømutfall på kursen. Det øker sikkerheten, kontrollen og tryggheten for huseier. Vernet tåler elektronisk støy langt bedre enn andre vern på markedet, og utløses kun når det skal. I tillegg er det montert overspenningsvern for å hindre avbrudd eller skade på følsomt elektronisk utstyr, sier montør Kim Svebakken. – Som en ekstra sikkerhet monterte familien komfyrvakt som slår av komfyren ved farlige situasjoner.

Downlights med høy lysytelse
Over spisebord på stua valgte man den lavtbyggende downlighten Juno Soft med høy lysytelse og meget god fargegjengivelse. Soft betyr at lyskilden er trukket opp i selve armaturen for å unngå blending. – Armaturen kan overdekkes med isolasjonsmatter, men det anbefales alltid kassemontering. I tak mot vegg benyttet man den dreibare Warm Dim downlighten Gyro, som gir et godt lys på kunst og rene veggflater, sier Svebakken.

Gode dimmeegenskaper
Både Juno Soft og Gyro har gode dimmeegenskaper. Når Svebakken monterte downlightene tok han først av armaturen for å unngå at den hang fritt under tilkoblingen på driveren. På driverens endestykke er det hurtigklemmer som forenkler kabeltilkoblingen. – Jeg gikk over med spisstang for å sikre at kabelen var skikkelig tilkoblet. For korrekt strekkavlastning, trakk jeg kabelens ytterkappe helt inn i driveren for å ivareta dobbeltisoleringen. Før downlighten ble festet i hullet med fjærbøyler, dyttet jeg driveren lengst mulig vekk fra lampa for å unngå varmeakkumulering.

Skinner med LED-spotter
I øvrige ganger, kontorer og soverom er det benyttet skinner med spotter. – Det gir et fleksibelt lys, som kan utvides med flere spotter etter hvert som lysbehovet melder seg. Spotten kan vris i alle retninger der man har behov for lys, og WarmDim løsningen gir en lun og fin atmosfære i ganger og soverom og kontorer, sier Kristiansen. Han legger til at det i tre av soverommene, som benyttes som hjemmekontor, er det installert LED-panel nedhengt i wire med Dali-styring. – Panelet har opal avskjerming som har en jevn og flat belysning. Dali-dimming gjør det enkelt å justere/dimme lysmengden etter ønsket behov. LED-panelet har kraftig lysytelse og lavt energiforbruk og er godt egnet som arbeidslys, understreker han.

NovoDisc på walk-in-closet, bod og vaskerom
På Walk-in-Closet, bod og vaskerom er det benyttet NovoDisc sensorstyrte LED-lamper med lavt energiforbruk. – Skjermen er festet med bajonettfeste og passer for både skjult og åpen installasjon, sier Svebakken. Han legger til at NovoDisc benytter en moderne LED-teknologi, og er enkel å montere. – Bytte av komponent/LED plate skjer verktøyløst.

EDEN lyser opp uterommet
Utvendig på garasje og bod er det brukt den sensorstyrte LED-armaturen EDEN som automatisk skrur lyset på ved mørkets frembrudd og av om morgenen. – Dette er ideell armatur for utendørs vegg- og takinstallasjoner, trapperom, korridorer og boder, sier Kristiansen. Han legger til at denne klassiske armaturen har meget lavt energiforbruk. – Den er enkel å montere med kun fire skruer i rustfritt stål, sier Kristiansen.

Riktig investering
Investering i LED-belysning øker trivselen og redusere energikostnadene med mellom 70-80 prosent. – Store svingninger i strømprisen gjør dette til en riktig investering, sier Kristiansen. – Familien på Ragnhildrud i Jevnaker valgte LED downlights med WarmDim i alle tre etasjer. – Med WarmDim kan lyset dimmes ned fra 3000K til 2000 Kelvin, altså et varmere lys ved dimming. Det gir en varm og lun lysatmosfære i hjemmet når temperaturen kryper langt ned på minussiden.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no