Det
er spektroskopiteknologien som kan brukes også til å avdekke kveis i
fiskefilet. Teknologien er allerede kommersielt i bruk i fiskeindustrien
for å vurdere kvalitet på rundt hvitfisk og laksefilet.
Kvalitetsmålingsteknologien
Maritech Eye er utviklet av Nofima i samarbeid med Maritech og Norsk
Elektro Optikk (NEO). Nylig ble løsningen testet hos fiskeprodusenten
MareDeus i Portugal, som ønsket å sjekke om teknologien også kunne
fungere for å finne kveis i hvit fisk. MareDeus lager lettsaltede
produkter av fryst torsk fra Norge og Island.
-
Testene ble utført under industrielle betingelser når det kommer til
hastighet, temperatur og fuktighet i produksjonsmiljøet. Resultatene er
utvetydige: Teknologien fungerer også på detektering av kveis i
hvitfisk. Maritech Eye er i ferd med å bli et multiverktøy, slår
seniorforsker Karsten Heia i Nofima fast.
Fungerer på stadig nye områder
Heia
er sentral bak teknologien, som nå tar raske steg ut på den
kommersielle arena i både Norge og Europa. Med seg i teamet har han
forskerne Shaheen Syed og Samuel Ortega.
Sånn forklarer Karsten Heia teknologien som brukes:
-
Det handler om hvor mye lys på ulike frekvenser som stoppes av det
elementet som avbildes. Vi kombinert det å måle hvor mye av det
spektrale lyset som «forsvinner» i fileten, med romlig avbildning. Kveis
har andre optiske egenskaper enn fiskemuskelen. Den ser altså
annerledes ut, noe som kan brukes for å påvise kveis blant annet på
eller inne i fileter ved hjelp av spektroskopi.
Utfordringen består imidlertid i å kunne observere slike små nyanser som skiller kveis fra fiskemuskel i industriell hastighet.
-
Typisk er en kveis en halv millimeter tykk og cirka en centimeter lang,
og ofte kurvet sammen til en spiral. I løpet av tusendeler av et sekund
må det være mulig å skille mellom form og farge som kan bety signal for
kveis eller signal for fiskemuskel, forklarer Samuel Ortega.
-
Avbildning og analysen av den, går nå altså like raskt som
produksjonsbåndene i industrien. - Fra mitt ståsted som forsker, som har
jobber i mer enn 14 år med å utvikle denne teknologien, er det svært
tilfredsstillende å få være med å teste ut at den fungerer på stadig nye
områder, sier Karsten Heia.
Helt
nytt i denne sammenhengen er bruken av «deep learning», programmering
av kunstig intelligens for å hente ut informasjon om kveisen fra
lyssignalene. Signalene er ekstremt komplekse, med høy grad av detaljer.
Forsker Shaheen Syed har hatt en avgjørende rolle i utvikling av
maskinlæringsløsningen som brukes i systemet.
-
Det har vært utfordrende å finne en løsning som i god nok grad
kombinerer og skiller på informasjonen i lyssignalet, og dette har ikke
vært mulig med tidligere verktøy. Da er det særdeles tilfredsstillende å
komme fram til en god løsning, sier Syed.
Kveisfrie produkter
Nå
kan forskerne altså slå fast at hyperspektral avbildning i kombinasjon
med kunstig intelligens egner seg til å avdekke en høyst uønsket «gjest»
i filet av hvit fisk. Kveis er en parasitt av typen rundorm som kan ta
bolig i fiskefileten.
-
Det er snakk om en liten mark, som det ikke er hyggelig å finne i
maten. Derfor er fiskeindustrien svært interessert i teknologi som gjør
at kveisen kan oppdages og fjernes før produktet går til forbrukeren,
sier Heia.
Maritech
ble kontaktet av MareDeus med spørsmål om den lanserte teknologien for
kvalitetsmåling på blod i rund fisk også kunne brukes til å avdekke
kveis i fiskefilet. Forespørselen passet godt tilarbeidet som
allerede var i gang i et løpende prosjekt med Maritech, NEO, Prediktera
og Lerøy Norway Seafood, finansiert av FHF, for å utvikle løsninger for
påvisning av kveis. Hos MareDeus var det mulig å komme inn på
linja og gjennomføre storskala forsøk fort. I løpet av våren 2022 har
forskerteamet sammen med Maritech derfor kunnet gjennomføre flere
måleserier for å videreutvikle og teste teknologien til kveiskontroll.
Med på testingen var også supermarkedkjeden Mercadona i Portugal, som
omsetter fiskeproduktene.
-
I samarbeid med Maritech og MareDeus har vi nå testet konseptet i reell
produksjon, og både vi og bedriftene er svært fornøyde med resultatet.
De var svært interesserte i å kunne garantere kveisfrie fiskeprodukter i
sine butikker, sier Ortega.
Mer igjen etter trimming
På
MareDeus, i likhet med hos de fleste norske hvitfiskprodusenter, er det
den konvensjonelle metoden med gjennomlysing av filet via lysbord og
deretter manuell renskjæring av fileten – på fagspråket kalt trimming –
som er gjeldende. I Norge er tradisjonell gjennomlysing av hvitfiskfilet
påbudt.
-
Vi fikk filetene til spektroskopisk måling etter at tradisjonell
gjennomlysing og manuell trimming var gjort. Spektroskopisk måling med
nyutviklet analysealgoritme gjorde det raskt klart for både oss og
produsenten MareDeus at det som etter trimming var regnet som
«kveisfrie» fileter, faktisk ikke var det. Det er ingen grunn til å tro
at det er noen annerledes i Norge – eller andre land, sier Shaheen
Syed.
Robot med vakuum
Nå
jobbes det derfor også i samarbeid med Robot Norge for å lage et
tilleggsverktøy som gjør at man kan avsløre kveisen og i samme operasjon
umiddelbart trimme fileten, altså fjerne den avdekkede kveisen.
-
Til det brukes en robotarm med kniv i kombinasjon med vakuum. For
forbrukeren er det betydelig bedre å finn et hull i buklappen på fisken
enn en rundorm, slår Karsten Heia fast.
Hvor stort er problemet med kveis i hvit fisk?
-
Den er ekkelt og uappetittlig, men som regel ikke farlig. Dersom sjømat
tilberedes riktig, for eksempel ved fryselagring eller tilstrekkelig
varmebehandling, er det ingen helsefare forbundet med kveis, men den er
et kosmetisk problem for fiskerinæringen, sier Karsten Heia.
Forskningen er finansiert av FHF – Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering.
Maritech Eye ble lansert for hvitfisk i november 2020, og deretter for rødfisk i august 2021.
Fakta om kveis
Kveis
er samlebetegnelsen på en type parasitter man kan finne i villfisk fra
sjøen. Kveis er en type rundorm som vanligvis setter seg på fiskens
innvoller. Av og til vil de også kunne gå inn i fiskekjøttet, og da kan
kveis utgjøre en viss helsefare i form av for eksempel magesmerter,
kvalme og hudutslett, for mennesker som spiser fisken. Dette er
imidlertid svært sjeldent. Kveis dør ved steking, koking, tørking, sterk
salting eller frysing. Det er derfor krav i Norge om at villfanget fisk
som skal spises rå eller nesten rå skal fryses før konsum. Kilde:
Mattilsynet og Veterinærinstituttet. |