Kan smarthuset ditt bli hacket?
Styring av lys og varme med mobilen blir stadig mer vanlig i norske hjem. Men ikke alle smarthussystemene hindrer uvedkommende i å ta kontrollen over hjemmet ditt.
Et smarthussystem kan gjøre hverdagen lettere. Men sørg for at andre ikke tar styringa over hjemmet ditt. (Bilde: Eaton/ Nicki Twang)
Å styre varme, lys, lyd solskjerming, og kameraovervåking via mobilen er ikke lenger en futuristisk drøm. I en nylig undersøkelse utført av Sermelo på vegne av Eaton, svarte hele 1 av 10 norske boligeiere at de har en eller flere smarthusløsninger hjemme, mens hele 24 prosent vurderer å skaffe seg det.
Du finner smarthusløsninger for alt fra å styre én enkelt lampe til komplekse systemer tilgjengelig i butikkhyllene. Dette er med på å forenkle hverdagen for mange, men dessverre er ikke alle løsningene på markedet like sikre.
Sikkerhetshull i mange smarthus
– Det er viktig at folk er klar over farene og tar sine forhåndsregler, sier Vidar Sandland, som er seniorrådgiver hos Norsk senter for informasjonssikring, NorSIS. Han er ekspert på datasikkerhet, og oppfordrer til å sette sikkerhet, ikke bare funksjoner, i fokus.
– Vi ser ofte at folk ikke bytter standardpassordet, eller feilkonfigurerer smarthussystemer i hjemmet. Det er også mange som kjøper utstyr, men som glemmer å installere sikkerhetsoppdateringer etter hvert. Mange systemer kan ikke engang oppdateres, noe som får varsellampene til å blinke, konstaterer Sandland.
Velg en trygg leverandør
Første steget mot et trygt smarthus er å velge en utstyrsleverandør som tilbyr krypterte protokoller, oppdateringer, logging og to-trinns bekreftelse.
– Mange av systemene på markedet i dag bruker ikke kryptering, noe som gjør det enkelt for de som har tilgang til datatrafikken å hente ut for eksempel brukernavn og passord. Et annen tiltak er muligheten for monitorering og logging, noe som gir mulighet til å avdekke misbruk av systemet, sier Sandland.
Eaton er leverandør av Norges mest solgte smarthussystem, xComfort. I dette systemet er sikkerheten satt i høysetet.
– Kommunikasjonsplattformen for xComfort baseres på en proprietær og kryptert protokoll, i motsetning til åpne kommunikasjonsplattformer som mange av våre konkurrenter benytter. xComfort kan likevel kommunisere med en rekke systemer utenfor xComfort-plattformen, men da via kommunikasjonsgrensesnitt som fungerer som protokoll-tolk, sier sier Bård Ståle Kvitberg, som er produktsjef for smarthussystemet xComfort.
Kryptert og logget
I tillegg til kryptering benytter xComfort-systemet avansert logging og toveiskommunikasjon. Dette betyr i praksis at når en sensor sender en kommando forventer den å få en bekreftelse fra mottageren om at kommandoen er oppfattet og utført. Uteblir en slik bekreftelse vil kommandoen gjentas.
– I en sentralstyrt xComfort-løsning med brukergrensesnitt i app på smarttelefon, lesebrett eller PC er det i tillegg mulig å overvåke tilstanden i installasjonen, og å få varsling ved unormale hendelser eller tekniske avvik. Det gjør at du har kontroll over huset ditt til enhver tid, konstaterer Kvitberg.