Meny
31.10.2022

Industrisamarbeid for økt sikkerhet i det grønne energiskiftet

Energiomstillingen er avhengig av teknologi med potensielle sikkerhetsutfordringer. Dette gjelder for eksempel ved CO₂-fangst og lagring, eller bruk av hydrogen og ammoniakk. Når man implementerer dette i stor skala, er det kritisk at sikkerheten ivaretas. DNV samarbeider nå med en rekke aktører i energisektoren for å løse disse utfordringene.

Hydrogenrør fra petrokjemisk industri. Illustrasjonsbilde. 

DNV leder tre industriprosjekter (Joint Industry Projects – JIPs) der målet er å forbedre sikkerheten i energiomstillingen ved hjelp av programvaren KFX. Programvaren simulerer gasspredning, brann og eksplosjoner som kan oppstå i forbindelse med implementering av nye tekniske løsninger i det grønne skiftet. Simuleringsresultatene gir verdifull innsikt i hva som skjer dersom lekkasjer oppstår. Denne innsikten kan aktørene i energiomstillingen bruke i planlegging av risikoredusende tiltak både ved bygging og drift av anlegg.

«DNV har i de siste årene vært involvert i mange industriprosjekter for å videreutvikle programvare som bidrar til økt industriell sikkerhet,» sier Kenneth Vareide, CEO i Digital Solutions, DNV. «Med disse nye prosjektene vil vi og våre partnere øke sikkerheten og styrke vårt engasjement for en effektiv og trygg energiomstilling,» sier han.

Dette er prosjektene:

  • CO₂

: Equinor, TotalEnergies og DNV arbeider med et felles forskningsprosjekt om konsekvensene av eventuelle lekkasjer, og hvordan spredningen av tung gass påvirkes av omkringliggende faktorer som terreng, bygninger og vind, inkludert dannelse og sublimering av tørris.

  • Hydrogen

: I dette prosjektet samarbeider Equinor og DNV om forskning på konsekvensene av utslipp av hydrogen i væskeform ved ekstremt lav temperatur med spredning, brann eller eksplosjon som følge.

  • Ammoniakk

: DNV, Equinor, Vår Energi og Horisont Energi samarbeider om å utvikle et avansert simuleringsverktøy for ammoniakk. Dette kan eksempelvis brukes til å lage løsninger for å redusere konsekvenser av giftige amoniakkutslipp.

«DNV samarbeider nært med industrien for å sikre anvendelsen av hydrogen, CO₂, ammoniakk og LNG, for å øke tempoet mot det grønne skiftet,» sier Trond Evanger, seksjonsleder i CFD Solutions i DNV.

CFD-programvaren KFX har blitt utviklet i mer enn 25 år av DNV/ComputIT/SINTEF/NTNU i samarbeid med Equinor, TotalEnergies, ConocoPhillips, Eni, Gassco, GRT GAZ og andre energiselskap, i tillegg til Norges forskningsråd.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no