Høy komfort med luft-vann på fjellhytte
Et Aquarea luft-vann oppvarmingssystem i en ny hytte på fjellet har gitt høy komfort og ekstremt lavt strømforbruk for Anders Jonasson og familien. Etter ett års drift konkluderer de med at valget var riktig.
Høyt oppe i Aust-Agder, i Brokke Alpinsenter, valgte familien Jonasson å bygge hyttedrømmen. Hytten er 150 kvm stor, og familien på fire ønsket høy komfort samtidig som de hadde mulighet for besøk av venner og familie. Plasseringen av hytta satte også krav til effekt fra oppvarmingssystemet da det kan bli ned mot – 25 grader på Brokke, samt vind og ruskevær.
I samarbeid med Passiv Energi og med råd fra Panasonic falt valget på et energieffektivt Aquarea luft-vann-system. Med en utendørsenhet, en All-in-One innendørsenhet (varmepumpe og varmtvannstank i ett) samt en buffertank varmer systemet opp hytta gjennom vannbåren varme i gulvet. I tillegg får familien varmt forbruksvann i springen til dusjing, oppvask osv.
I andre etasje er det installert en viftekonvektor som sprer varmen fra vannet via luften til de to soverommene og loftstuen der. Familien var spesielt spent på om systemet ville gi nok varmtvann når hele familien pluss venner på besøk.
– Vi har aldri opplevd å gå tom for varmt vann, selv når vi har venner på besøk og vi er mellom fem og ti personer. Alle skal dusje etter en dag i bakken, og barna har til og med lekt seg med å springe mellom dusjen og snøen ute uten at det blir tomt. Dette er i tillegg til oppvask, vanlig bruk av vann og selvsagt oppvarmingen av hytta. Det er imponerende, sier Jonasson.
Gjennomtenkt plassering
Valget av luft-vann varmepumpe ble gjort tidlig i planleggingen av hytta. Dermed ble plasseringen av spesielt utedelen gjennomtenkt og tegnet inn på egnet sted. Det var faktorer som plassering for beskyttelse fra været, rørlengde inn i hytta og ikke minst utseende som spilte inn her. At pumpen var relativt skjult, men fortsatt fikk tilstrekkelig med luft, var viktig.
På grunn av den vannbårne varmen i betongen holder temperaturen godt på hytta. Dette gjør at systemet er veldig energieffektivt, og strømforbruket det første året i drift har vært veldig lavt med bare 8800 kWh. Dette inkluderer hyppig helgebruk og lengre ferier med vanlig husholdning som matlaging, vasking av klær, oppvarming av badstue, lys osv. Til sammenligning sier statistikk fra SSB at en gjennomsnittlig husholdning i 2012 brukte i overkant av 16 000 kWh på ett år.
Full kontroll via smarttelefonen
Når familien er hjemme i Kristiansand, har de full kontroll over temperaturen på hytta samt status på luft-vann-systemet via en egen app på telefonen. Der kan de også kontrollere temperaturen på vannet, se hvilken temperatur det er ute, få oversikt over energiforbruket og eventuelt slå av og på systemet.