Meny
28.12.2017

Hjertestarterdroner og akutt-app lanseres i Norge

I Norge er det rundt 3000 hjertestans hvert eneste år. Bare 14 prosent av dem som er rammet, overlever, Hovedsaken til den lave overlevelsesraten er tiden som passerer før ambulansen ankommer. I Norge i dag tar 18,7 minutter før ambulanse kommer frem i tettbebygde strøk og over 31 minutter i snitt utenfor.

Ved start av HLR og bruk av hjertestarter innen de 5 første minuttene kan sjansen til overlevelse øke til hele 40 prosent. Det betyr at 800 flere kan overleve en hjertestans i Norge hvert år. Men dette krever akutt respons, og da er droner den beste løsningen. De vil fly i over 200 km/t direkte til ulykkesstedet og frakte en hjertestarter til førstehjelperen.

Droner er fremtiden for transport av mindre “pakker”
Dronene vil fly direkte til personer som behøver akutt hjelp. I Norge jobber SOSmelding AS i samarbeid med Blostrupmoen Medical Equipment AS om å lansere en slik løsning i løpet av kort tid.
   Selskapet har fått med seg tre svært erfarne dronepiloter som alle tidligere har jobbet i Forsvaret pluss en kvalitetssjef med over 35 års erfaring fra Veritas til å bygge en droneenhet. Selskapet er også godt i gang med dialoger og søknader for å få de nødvendige flytillatelsene.
Målet er å utplassere 10–15 akuttdroner i hver kommune. Om kort tid er et nytt regelverk på plass for hele EU, noe som gjør det mulig å utplassere de 3500 dronene som vil kunne nå “hele” Norge, i løpet av 5–10 minutter. SOSmelding opplyser at det er internasjonal interesse for konseptet.

GoodSam
Gjennom appen, som heter GoodSam, vil man kunne nå tusenvis av sertifiserte førstehjelpere og tusenvis av hjertestartere i Norge. I tilfelle en hjertestans kan operatøren hos SOSmelding sende ut et nødsignal til det området hvor hjertestansen er rapportert.  Appen vil da søke etter nærmeste førstehjelper og hurtig sende vedkommende til å assistere. Appen finner også automatisk nærmeste hjertestarter, som eventuelt en annen førstehjelper kan medbringe.

Hjertestarterdrone
I Danmark har de praktisert et tilsvarende system i flere år. Der viser tallene at i hele 87 prosent av tilfellene kommer en førstehjelper til stedet før ambulansen. De kunne også vise til økt overlevelsesrate fra 12 til 21 prosent i testområdet.
   En naturlig videreutvikling blir å knytte sammen appen med hjertestarterdronene, slik at disse kan fly direkte til situasjonen med en hjertestarter om bord.

Kilde: mynewsdesk.com

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no