Har forskere funnet et forsvar mot et av verdens farligste rusmidler?
Hjerneforskere har kurert et tegn på avhengighet av stoffet fentanyl hos mus. Et tidlig skritt på veien ut av opioidkrisen, mener observatører.
I forsøk med mus har forskere klart å redusere suget etter et av verdens farligste og mest avhengighetsskapende stoffer.
Prosessen beskrives i en ny studie som er publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature, der den kalles «et stort fremskritt» i kampen mot opioidavhengighet.
Forskerne undersøkte effekten av fentanyl, et stoff som anslås å være opptil 50 ganger kraftigere enn heroin. Fentanyl, som tilhører opioidgruppen, virker smertestillende, bedøvende og euforiserende og er tilgjengelig både i flytende form som bedøvelsesmiddel og i pulverform, som vanligvis injiseres eller røykes.
Andre versjoner av opioider er tilgjengelige både som reseptbelagte piller og på gaten. Samlet sett, er det økende utfordringer med misbruk av opioider i mange land.
Resultatene med fentanyl kan være et viktig skritt i kampen mot opioidavhengighet. Det sier Christian Lüscher, professor i nevrologi ved Universitetet i Genève i Sveits, som står bak den nye studien.
– Vi har klart å manipulere både belønningen og abstinenseffekten av fentanyl hos mus, og det kan inspirere oss til å finne mer effektive behandlinger mot opioidavhengighet, sier han.
Stopper abstinens hos mus
Forskerne fikk musene til å slutte å hoppe selv om de hadde blitt utsatt for en brå avvenning.
«Escape jumping» er et velkjent tegn på at gnagere er avhengige av et opioid. Hvis de har blitt vant til å få for eksempel heroin eller fentanyl, kan det føre til abstinenser i form av hopping hvis ikke lenger får det.
I forsøket fikk musene injisert en selvlysende væske i hjernen, slik at reaksjonen på stoffet kunne overvåkes. Underveis var det mulig å blokkere enkelte reseptorer der stoffene binder seg til bestemte hjerneceller og utløser effekten. På denne måten ble effekten av fentanyl endret i hjernen til musene.
I forsøket lyktes forskerne med å lokalisere og «lamme» trangen til å hoppe ved å blokkere en rekke opioidreseptorer i den sentrale delen av amygdala, også kjent som hjernens emosjonelle senter.
Og det er nettopp denne oppdagelsen som kan bane vei for å lage medikamenter som også eliminerer abstinenser hos mennesker.
– Det er en veldig elegant studie, sier Jakob Linnet.
Han er lege og klinisk lektor ved Syddansk Universitet, der han forsker på avhengighet.
Og de nye resultatene kan være lovende for den fremtidige behandlingen av opioidavhengighet, mener han.
Men han understreker selvfølgelig at forsøkene er utført på mus, noe som er et viktig forbehold. På den annen side sier han at det er interessant at forskerne manipulerer belønningssystemet og blokkerer abstinenssymptomene.
– Forskerne er mest opptatt av å beskrive mekanismene snarere enn å finne en effektiv behandling, sier Linnet.
Les hele artikkelen her: