Grenland kan ha en utslippsfri industriklynge om 10 år
– Med den kompetansen og evnen industrivirksomhetene i Grenland besitter, tror jeg dere kan ha en utslippsfri industriklynge innen 10 år. Her er virksomhetene særdeles godt egnet til å finne gode løsninger sammen.
Det var leder av miljøstiftelsen Zero, Marius Holm, som kom med denne optimistiske uttalelsen på Industrikonferanse 2018 i begynnelsen av juni, i regi av bedriftsnettverkene Telemark Offshore, IndustriClusteret Grenland, Teknologinettverk Telemark og Vekst i Grenland.
Også statssekretær Ingvil Tybring Gjedde i Olje- og energidepartementet, som åpnet konferansen, var klar på at Grenland har det som skal til for å bli Norges første klimanøytrale region.
Ambisiøst mål
Gjennom et variert og spisset program fikk rundt 120 representanter for industri, leverandørvirksomhet, virkemiddelapparat, politikk og offentlig administrasjon et godt innblikk i hvordan regionen jobber sammen for å nå det ambisiøse målet om å bli den første og eneste klimanøytrale industriregionen i Norge.
– Samarbeidsprosjektet Powered by Telemark skal synliggjøre Grenland og Telemark som den fremste regionen i Norge for utvikling av ny og bærekraftig industri, understreket Hanne Gro Haugland som er leder av Vekst i Grenland og prosjektleder.
– Prosjektet har allerede flere sterke samarbeidspartnere, og jeg håper flere kommer til oss og sier at «dette vil vi være med på!».
Industripark for framtiden
Flere «Power stories» om grønne produkter fra regionen ble presentert fra scenen. En historie for seg er Herøya Industripark som nå ruster seg for framtiden og jobber med autonome transportløsninger, sirkulær økonomi, teknologiutvikling og digitalisering.
– I en park med 80 ulike bedrifter er det viktig at vi har industriell forståelse i alle ledd, fra stillasbyggeren til direktøren. Når våre store kunder gir signaler om at det er på tide å hoppe, da skal vi i Herøya Industripark være veldig lette på foten, påpekte driftssjef Lene Rambekk i Herøya Industripark AS.
– Herøya Industripark er stolt av sin historie, men nå er det fullt fokus på framtiden. Vi vet at den vil innebære noen store skifter, og i motsetning til alle tidligere skifter, vil de komme mye raskere enn før.
Gjødsel uten lystgassutslipp
En annen «Power story» fra regionen er historien om gjødselprodusenten Yara som nå har funnet svaret på hvordan de kan redusere utslipp av lystgass til et minimum.
Rob Louwe er initiativtaker, oppfinner og prosjektleder for Yaras nye Innovasjon Norge-støttede prosjekt.
– Lystgass er en svært sterk klimagass, og målet med prosjektet har vært å finne måter å hindre at det dannes lystgass i nitrofosfatprosessen. Gjennom forsøk og testing har vi kommet til at tilsetting av ozon kan løse problemet, forklarte han.
Yara har nå bygget et fullskala demoanlegg som startet opp for noen uker siden, og forventningene er store.
Myter om plast
Magnar Bakke er leder for Ineos som produserer plastråstoff i Bamble. Han ga deltakerne en skikkelig øyeåpner: Handleposen i plast har det desidert laveste miljøfotavtrykket sammenliknet med poser av papir og bomull.
– Det er mange myter om plast, som ofte er skapt av følelser. Min påstand er at plast verner om verdier, den bringer fram rent vann, bevarer mat og medisiner og reduserer energiforbruk, understreket han.
– Det er ikke plasten i seg selv som er et problem, men plast som havner i naturen og i havet. Dette er ressurser på avveie, og dette må vi til livs.
Førstemann til nullutslipp
For å få systematisert og satt trykk på arbeidet med å bli verdens første klimapositive industriregion, skal samarbeidspartnere i regionen søke Innovasjon Norge om støtte til å utvikle en arenaklynge i Telemark.
Miljøteknologiklyngen har fått navnet Industrial Green Tech, og det er Irene Siljan Vestby og Cathrine Fochsen i Telemark Offshore som leder arbeidet med arenasøknaden.
– Det blir en kjempespennende reise for alle bedriftene som blir med på dette prosjektet. Den beste måten å nå målene på er å samarbeide, understreket Vestby og Fochsen.
Marius Holm i Zero ga full honnør til de ambisiøse målene. – Når bransjen selv setter mål om null-utslipp er det gøy å drive miljøpolitikk!