Meny
18.01.2019

Giganten Nokia omfavner norsk løsning

Behovet for datasentre er ventet å vokse enormt. NOKIA omfavner løsningen til norske MIRIS.

Slik kan fremtidens bysentrum se ut, med et datasenter som både hjerte og energisentrum. Modellen er utviklet av MIRIS og tegnet av Snøhetta.

Behovet for datasentre er ventet å vokse enormt, og især behovet for såkalte EDGE-sentre, som skal ligge så nær brukerne som mulig. Jo tettere på datasenteret brukeren sitter jo høyere og mer stabil blir hastigheten. Det blir som en kortreist sky.
   – Når guttene mine spiller dataspill, så vet de utmerket godt ping-tiden, hvor kjapp den er. Etter hvert som «skyen» blir mer enn et lagringssted, men også et sted for beregninger, så blir det viktig å få disse utført så nært seg som mulig, sier Jan-Gunnar Mathisen, adm. direktør i MIRIS.
   MIRIS er et norsk eiendoms- og teknologiselskap som utvikler bærekraftige bygg og teknologi for å øke produktiviteten i eiendomsbransjen.
   I dag er mange datasentre energiverstinger som krever svært mye strøm. Varmen som produseres slippes i tillegg rett ut i luften.
   I fjor høst lanserte MIRIS konseptet Spark EDGE, en løsning som gjør at varmen fra datasentrene gjenbrukes til oppvarming av nærliggende bygg. I tillegg til at løsningen er energivennlig, er den også støyfri.
   – Det haster å ta i bruk bærekraftige løsninger. Det finnes ni millioner datasentre på kloden i dag, og hvis vi ikke gjør endringer vil de i løpet av få år bruke opp mot en femtedel av energiressursene på jorda, sier Svein H. Olavesen, prosjektdirektør for Spark-konseptet i MIRIS.
   Nå har MIRIS signert en avtale med finske NOKIA, som skal levere dataløsningen og drifte pilotanleggene.
   – MIRIS er et spennende og innovativt selskap. Jeg gleder meg til vårt videre samarbeid for å utvikle smarte byer og EDGE-nettverk i verdensklasse. At løsningen i tillegg gjenbruker energi er en drivkraft i seg selv, sier NOKIAs strategiske sjef, Ole Christian Braathen.

NOKIA satser tungt på fremtidens nettløsninger

I Norge er NOKIA fortsatt synonymt med et selskap som en gang var størst på mobiltelefoner. Det nordmenn ikke vet, er at selskapet fortsatt er en gigant, med over 100.000 ansatte og en markedsverdi på nesten 300 milliarder kroner.
   – Vi er svært glade for at NOKIA liker vårt arbeid. De er store på utvikling av nettløsninger, og sammen skal vi utvikle og teste et produkt som ikke bare er bærekraftig, men som også leverer den kvaliteten nettbrukerne forventer, sier Olavesen.
   I første omgang skal MIRIS og NOKIA teste ut EDGE-løsningen i liten skala, men målet er at kommuner over hele landet etter hvert investerer i Spark.
   – Dette samarbeidet demonstrerer hvordan ulike teknologiselskaper kan komme sammen og utvikle nye forretningsmuligheter. Med maskineriet på plass starter et langsiktig samarbeid mellom MIRIS og NOKIA, med fokus på EDGE-løsninger, som skal testes grundig før de tilbys til sluttbrukerne, sier Morten Kveil, account manager i NOKIA.

Time kan bli første pilotkommune

Flere kommuner har vist interesse for Spark EDGE. Både Os og Time kommuner konseptutreder nå muligheten for å bygge et datasenter som kan forsyne bygg og anlegg rundt med strøm.
   Time kommune har lenge planlagt et teknologisenter i et høyhus på 12 etasjer. Sammen med MIRIS og NOKIA skal de nå undersøke om et nærliggende datasenter kan gi varme til dette og andre bygg og anlegg i området. Både en svømmehall og en stadion er på blokka.
   MIRIS har tidligere fått mye omtale for hotellkonseptet SVART, som blir verdens første powerhouse-hotell. Meløy kommune i Nordland har godkjent reguleringsplanen for det spektakulære hotellet som skal bygges på påler ved foten av Svartisen nasjonalpark.

FAKTA OM SPARK EDGE
Med plassering sentralt i byen kan datasentre forsyne byggene rundt med varme. Samtidig kan solceller fra de omkringliggende husene produsere strøm til eget forbruk og til datasenteret. Ifølge mulighetsstudien kan byer med opptil 18.000 innbyggere bli selvforsynt med energi på denne måten. Studien viser også at energiforbruket i datasentre kan reduseres med opptil 40 prosent, sammenlignet med et ordinært datasenter, viser prospektet.

FAKTA OM EDGE COMPUTING

Markedet for Global Edge Computing var på 70 milliarder kroner i 2017 og er forventet å øke til 175 milliarder norske kroner innen 2026, med en årlig vekst på omtrent 11 prosent (Kilde: Markets&Markets).

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no