Gammeldagse Gvarv-epler gleder nye ganer
– Eplemostene fra Nyhuus Gard er i det absolutte toppsjiktet på kvalitet. Ved å ta i bruk gamle norske eplesorter, som Gul Gravenstein er denne lille produsenten med på å bevare disse sortene for fremtiden, sa destillatør Halvor Heuch da han nylig tildelte Spesialitet-merket til to eplemoster fra Nyhuus Gard – Gammaldags Gravenstein og Augon – under et arrangement i regi av Aperitif og Norsk Eplefest. Eplemostene fikk også henholdsvis gull og bronse i konkurransen Norges beste eplemost under samme arrangement.
– Å få Spesialitet-merket på eplemostene våre er en viktig anerkjennelse av både produktene og arbeidet vårt. Dette er virkelig et kvalitetsstempel fra en sakkyndig jury, sier eplemostprodusentene Halvor Holtskog og Kari Nyhuus Holtskog fornøyd. – Og det er jo dobbel moro når vi attpåtil blir premiert for begge disse eplemostene i kamp med Norges beste eplemoster.
Gamle eplesorter
På Nyhuus Gard i fruktbygda Sauherad i Telemark produserer paret eplemost presset kun av egne epler. De bruker gamle eplesorter som sjelden er å finne i butikk, som Gul Gravenstein, Åkerø, Filippa og deres egne villeplesort Nyhuus bitter, samt den mer vanlige sorten Aroma.
Noen av eplene kommer fra trær plantet så langt tilbake som i 1920, da familien Nyhuus begynte med fruktdyrking. Eplene får modne så lenge som mulig på trærne, slik at de utvikler en rik og fyldig smak. Deretter kaldpresses de på det lokale saftpresseriet Epleblomsten i Sauherad. Kari og Halvor har jobbet mye med smak for å få eplemostene akkurat slik de ønsker og har underveis fått god hjelp fra Wenche Hvattum.
– Det har vært viktig for oss å lage et godt, alkoholfritt alternativ for restaurantmarkedet, forteller Halvor. Eplemostene fra Nyhuus Gard er premiert hvert år siden 2012 i konkurransen Norges beste eplemost. Nå håper han Spesialitet-garantien kan bidra til økt oppmerksomhet og salg.
Tildelt av uavhengig fagjury
Spesialitet-merket garanterer deg en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet, bestemmes av en uavhengig fagjury, som vurderer kvalitet og smak grundig før de tildeler merket. Juryen var svært begeistret for eplemostene fra Nyhuus Gard.
– Dette er aromatiske og friske eplemoster med en kompleks karakter, sier fagjurymedlem og destillatør Halvor Heuch. – Nesten som å drikke et skikkelig godt eple! Det er ingen tvil om at disse eplemostene fortjener kvalitetsgarantien Spesialitet.