Fuktsikre dørterskler på betongdekke
Byggforskserien viser flere nye løsninger, og vi tar med oss en fullskala terskelmodell.
Eksempel på fuktsikker terskelløsning for balkong eller svalgang med betongdekke og opphengt bærekonstruksjon og med renne ved yttervegg. Ill: Byggforskserien
I bygninger med krav om universell utforming, og i tilgjengelige boenheter, skal dører til balkonger og svalganger ha trinnfrie terskler. Det er utfordrende å ivareta fuktsikkerheten med så lave terskler.
- Vi har revidert anvisningene om svalganger og balkonger, og så behovet for en egen anvisning som tar for seg terskelløsningene. Overgangen mellom balkong- eller svalgangsdekket og ytterveggen er særlig utsatt for fuktinntrenging, og riktig prosjektering er derfor helt avgjørende, sier seniorrådgiver Anders Kirkhus.
Prosjektering av balkonger, terrasser og svalganger involverer mange fag, og det er viktig å samkjøre krav og interesser tidlig i prosessen. Bæresystemet til balkong- eller svalgangsdekket har betydning for fuktsikringen av fasade og dørterskel.
Ny anvisning om dørterskler
Den nye anvisningen om terskler viser prinsipper og løsninger for dørterskler til balkonger og svalganger i bygninger med betongdekker. Anvisningen gir eksempler på terskelløsninger som ivaretar både fuktsikkerhet og trinnfrihet for ulike konstruksjoner. Den beskriver blant annet:
• prinsipper for fuktsikring
• fall og avrenning
• tettesjikt med membranoppkant ved terskel
• eventuell renne ved yttervegg
Balkong- eller svalgangsdekket kan være utkraget fra eller opphengt i hovedkonstruksjonen, eller det kan være frittstående. Videre kan balkongen/svalgangen ha oppfôret gulv eller betonggulv. Alle disse variantene er behandlet i anvisningen.
Reviderte anvisninger om balkong og svalgang
Anvisningen om terskler er utarbeidet som et supplement til de reviderte anvisningene om balkonger, terrasser og svalganger. Begge anvisingene er oppdatert i henhold til kravene i TEK17. De beskriver orientering, plassering, utforming og skjerming.
Kilde: SINTEF