
Dagens batteriteknologi holder i massevis – også i fremtiden
– Hybridbiler som er utstyrt med litiumbatterier, beskrives ofte som den eneste veien å gå mot en mer miljøvennlig bilpark.
Det man ikke tenker på, er at denne type batterier fortsatt er svært kostbare, og det er langt igjen til vi alle kjører rundt i en plug-in-bil, sier Christer Svensson, Senior Product Manager hos Exide Technologies Nordics.
– Man burde heller fokusere mer på utviklingen av tradisjonelle blybatterier, slik at de takler en større grad av hybridisering.
I dag brukes blybatterier i tradisjonelle biler. De er også den vanligste løsningen i biler med såkalt stopp-start-system, der batteriet overtar driften av det elektriske så snart bilen stanser.
Selv i kjøretøy der stopp-start-systemet er bygd for å spare energi ved nedbremsing, er blybatterier de mest vanlige.
Gradvis utvikling
– Neste steg i utviklingen er blybatterier som fungerer når el-motorer står for halvparten av motoreffekten. Og det skal vi klare! sier Christer Svensson.
Flere ledende batteriprodusenter jobber i dag med dette, og bilindustrien viser allerede stor interesse for blybatterier i mer utviklede hybridkjøretøyer.
Det som taler i blybatteriet sin favør, er at de har lang levetid, er hardføre og relativt billige. I tillegg eksisterer det i dag en velutviklet infrastruktur på både produksjon og gjennvinning.
Blybatteriene har i løpet av sin 100 år lange historie som startbatteri blitt gradvis utviklet for å klare stadig tøffere krav, som blant annet strømforsyning til bilens elektriske funksjoner.
– I samtlige hybridkjøretøy har batteriet en mer aktiv rolle under kjøring, og utfordringen blir da å håndtere en stadig større engergitilstrømning på grunn av de mange inn- og utladningene.
Men den aller største utfordringen er at batteriene ofte vil bli delvis utladet, sier Christer Svensson.
Flytende elektrolytt
Å la batteriene bli delvis utladet innebærer at en såkalt sulfatering skjer, noe som kan føre til at batteriene mister kapasitet og levetid.
Dette kan imidlertid forhindres ved å suge flytende elektrolytt, som brukes i tradisjonelle batterier, opp i glassfibermatten som i AGM-batterier. Men disse batteriene er vanskeligere å produsere.
De har heller ikke like høy toleranse for høye temperaturer som batterier med flytende elektrolytt, en egenskap som passer dårlig i varme motorrom.
– Derfor er batterier med flytende elektrolytt meget interessant og utviklingen pågår for fullt for at de skal oppnå en høyere effekt og flere oppladinger, sier Christer Svensson.