
Takhagen på Økern Portal åpner lørdag 12. april
Lørdag 12. april åpner Nord-Europas største spiselige takpark for ny sesong – og i år kombineres sesongstarten med «Barnas påske», et gratis arrangement fylt med aktiviteter for store og små inne i bygget.

På toppen av næringsbygget Økern Portal i Oslo ligger Nord-Europas
største spiselige takhage. Den 7 000 kvadratmeter store takparken inneholder
tusenvis av spiselige vekster, løpebane, treningsapparater, bikuber,
sitteplasser og store arealer for dyrking av frukt, urter og grønnsaker.
– Vi ønsker alle velkommen til Økern Portal, sier Richard Groven. Han
er forvaltningsdirektør i Oslo Pensjonsforsikring, som eier bygget.
Groven forteller at om lag 40 000 besøker det grønne taket årlig.
– Visjonen for Økern Portal er å skape et bærekraftig fellesskap mellom
næring og nærmiljø. Takparken er et godt eksempel på dette. Her kan man dyrke
grønnsaker og samhold, nyte utsikten, eller ta en treningsøkt i høyden, sier
Groven.
Dyrker frem to tonn med frukt,
urter og grønnsaker
Det er bybonde i selskapet U.Reist, Erin Dumbauld, som ivaretar
plantene på taket. Hun anslår at det i fjor ble produsert nær 2000 kg.
spiselige vekster i takåkeren.
– Det er fantastisk å se hvor mye det er mulig å dyrke på et tak midt i
byen. Og enda bedre – alt som dyrkes her går til lokal matproduksjon, både til
byggets egne restauranter og til medlemmene i samdyrkelaget, sier hun.
Samdyrkelaget er et tilbud der andelshavere får være med og lære om
urbant landbruk i høyden sammen med bybonden og hennes kolleger.
– Tilbudet er åpent for alle og populært, men vi har fortsatt noen få
plasser igjen for årets sesong, legger hun til.
Gjennom flere år med dyrking i høyden, har Dumbauld høstet verdifulle
erfaringer.
– Klatrebønner, salater og selleri er noen eksempler på grønnsaker som
trives godt. Vi har prøvd oss frem og lært mye. Det er ikke helt som å dyrke i
bakken – på taket må jorden være luftig og lett, og vi er mer utsatt for vind
enn nede på bakkeplan, forklarer hun.
Vil ha flere grønne tak i byen
Dumbauld brenner for urbant landbruk, og håper at flere
eiendomsutviklere får øynene opp for hva takflater faktisk kan brukes til.
– Vi burde utnytte flere tak på denne måten. Det gir både grønnere
byer, tilgang til kortreist mat og skaper en arena for fellesskap og læring.
Taket her er et bevis på at det går an – og det gir virkelig mening, sier hun.
Siden åpningen i 2021 har takhagen høstet anerkjennelse – blant annet
med DOGA-merket for design og arkitektur og Scandinavian Green Roof Award i
2022.
– Utmerkelsene handler ikke bare om matproduksjon – det handler også om
bærekraft, trivsel og innovasjon. Taket er en plass for både rekreasjon,
trening, læring og samhold, sier Groven.
Han legger til at taket spiller en viktig rolle for å dempe flomfaren i
nærområdet da vegetasjonen fanger opp og forsinker regnvann fra å nå
avløpssystemet.
Lærer barn om natur og kretsløp i
takhagen
Også barnehager og skoler benytter seg av takhagen. Dumbauld forteller
at barn blir invitert opp til lek og læring i de grønne omgivelsene.
– Vi har blant annet et meitemarkhotell – en kompostinstallasjon hvor
barna kan se hvordan meitemark omdanner mat- og planterester til ny næringsrik
jord. Gjennom vinduer kan de følge prosessen og lære om sirkulære kretsløp på
en konkret måte, sier hun.
Lørdag 12. april markerer altså både starten på dyrkesesongen og
“Barnas påske” i Økern Portal.
– Vi ser frem til en ny sesong i takhagen, og ønsker alle velkommen til
Økern Portal, avslutter Groven.