
Ny grønnsak i Norge
Han og Huseby Gård er i disse dager klar med avlinger fra det som foreløpig er et produksjonsfelt på 10–12 mål i Lier utenfor Drammen.
Bimi er en kålvekst som Lier-bonden dyrker under åpen himmel. Det var den gode smaken som fikk Huseby interessert.
– Jeg damper eller koker den lett og bruker den som tilbehør til fisk eller kjøtt. Men det er i grunnen bare fantasien som setter grenser.
Du kan legge bimi foliepakket på grillen, ha den i salater, grateng eller supper, sier Huseby.
Satses i Europa
– Bimi er veldig god og mild på smak. I tillegg er grønnsaken delikat å se på. De tynne stilkene og små blomsterhodene gjør at den er lett å spise.
Bimi er i sannhet en gourmetgrønnsak på lik linje med ferske aspargesstilker, sier Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
OFG har tro på at den nye grønnsaken kan bli en del av det norske kostholdet. Det samme kan komme til å skje i Europa for øvrig.
– Bimi ble presentert som en storsatsing på Europas største grønnsaksmesse i fjor, Fruit Logistica-messen i Berlin.
I Norge er vi bare halvveis til fem om dagen, så bimi er også av helsemessige årsaker et velkomment supplement. Bimi er svært rik på antioksidanter, sier Kåsin.
Fra tropene til Drammen
Et japansk selskap eier rettighetene til bimi, og Lier-produsenten dyrker den på lisens.
Bimi ble skapt ved hjelp av normal hagebruksavl og er ikke genetisk modifisert.
Den trives best i tropiske forhold, og det er en utfordring her til lands.
– Mye lys på våren i Norge gir tidlig blomstring. Men vi har fått teken på det nå.
Det er en større oppgave å gjøre en helt ukjent grønnsak kjent, sier Amund Huseby.