
Norges Maritime Utdanningssenter: Nytt kurs skal forebygge ulykker
Dette er bakgrunnen for at Norges Maritime Utdanningssenter nå introduserer kurset Maritime Resource Management i Norge. Tre firedagers kurs er satt opp før sommeren. Det første holdes 23. til 26. februar.
Utviklet i Sverige
MRM er et internasjonalt anerkjent kurs, utviklet i Sverige av sjøforsikringsselskapet The Swedish Club.
MRM retter seg mot personell både på land- og sjøsiden og skal bidra til å skape en grunnleggende forståelse for hvilken kompetanse som kreves både av skipsbesetning og rederi.
I den internasjonale skipsfarten har det i en årrekke vært fokusert på bridge resource management-(BRM-)kursing, det vil si kommunikasjon mellom skipsbesetningen, spesielt på broen.
– Nå ønsker vi å ta dette et skritt videre ved at også de ansatte på rederikontorene i større grad blir involvert.
Det er utvilsomt behov for å forbedre kommunikasjonen mellom skipsbesetningen og de ansatte på rederikontoret.
Det vil øke forståelsen av hvordan alle som er involvert i ett rederi, kan bidra til en mer sikker og effektiv operasjon understreker Løkling.
Flere ulykker
Rapporter viser at sannsynligheten for å bli involvert i alvorlige ulykker er dobbelt så stor som for bare fem år siden.
Ifølge Løkling er det flere årsaker til denne utviklingen: veksten i antall skip, et økende kommersielt press og ikke minst en kritisk mangel på tilstrekkelig kompetent og erfarent personell.
– Med tanke på de 400 skipene og offshoreriggene som for tiden er under bygging eller i bestilling av norske redere, er det alarmerende hvor lite mange av dem har tenkt igjennom hvordan de skal klare å skaffe kvalifisert personell.
En viktig begynnelse
Seksjonssjef Løkling tror ikke et firedagers kurs alene vil være tilstrekkelig til å endre holdninger og få ned ulykkestallene på skip.
– Men det vil kunne sette i gang viktige prosesser, påpeker Løkling, som selv har mange års erfaring som sjømann.
Så sent som i februar 2008 gikk han i land etter 12 sammenhengende år som kaptein på passasjerfartøy, de senere årene i rederiet Royal Caribbean Cruise Line.
– Som kaptein har jeg hatt ansvar for store materielle verdier og tusenvis av menneskeliv.
Enkeltavgjørelser kan få enorme konsekvenser.
Jeg har erfart hvordan det er å være på skip i rederier der kommunikasjonen har vært omtrent ikke-eksisterende, og jeg har vært i rederier og på skip der folk ikke tør å snakke med hverandre, ikke tør å påpeke og korrigere, komme med konstruktiv kritikk eller utfordre hverandre.
Kommunikasjon er nøkkelen
Løkling er overbevist om at forbedret kommunikasjon er nøkkelen til å snu ulykkesstatistikkene.
– En ulykke vil stort sett alltid være en konsekvens av en serie med hendelser.
Man kjører ikke på grunn eller kolliderer uten videre.
Jeg har selv vært i kritiske situasjoner i nestenulykker om bord på skip.
Situasjonene som fører til nestenulykker, og i verste fall reelle ulykker der menneskeliv og store miljøskader og materielle skader oppstår, er som oftest relatert til menneskelig svikt i flere ledd.
Det å kunne kommunisere og ha en grunnleggende forståelse for alle ledd i en organisasjon samt å kunne tolke og reagere på signaler hos andre mennesker, kan være helt avgjørende i kritiske situasjoner.
En viktig målsetting med kurset er å skape en større forståelse for menneskets evner og begrensninger og hva som kan føre til likegyldighet og manglende oppmerksomhet.
Kursene holdes på følgende datoer: 23.–26. februar, 14.–17. april, 2.–5. Juni
For nærmere informasjn om MRM, ta kontakt med Rune Løkling, tlf 909 89 980 eller send e-post til r.lokling@mmu.as