
Ny flammedetektor fra Bjørge
Den nye detektoren skiller seg vesentlig fra de tradisjonelle trippel IR-detektorene som av markedet blir anerkjent som den beste teknologien pr. i dag.
Det er sjelden vi får anledning til å presentere produkt nyheter som representerer et kvantesprang innenfor teknologiutvikling, slik som tilfellet er med denne detektoren, sier Olav Tandberg, salgssjef for B&G seksjonen hos Bjørge.
Den nye detektoren er utviklet av Bjørges leverandør Tyco Fire & Integrated Solutions, og utviklingsarbeidet har tatt over fem år.
De siste årene har teknologien vært utprøvd på testinstallasjoner over hele verden, også i Norge.
Mange gode egenskaper
Flammedetektoren, som har fått navnet FV 300, benytter seg av en matrise på hele 256 IR infrarøde sensorer som ser etter stråling fra hydrokarbonbrann i det elektromagnetiske IR- spekteret.
Fem vaktkanaler kompenserer for bakgrunns stråling. En vanlig trippel-IR (3IR) har til sammenligning bare én IR-sensor som ser etter stråling, mens de to andre sensorene ser etter bakgrunnsstråling.
Det gir FV 300 en rekke egenskaper og fordeler som en 3IR-detektor ikke har. Eksempler på dette kan være at FV 300 har samme følsomhet i hele deteksjonsområdet i motsetning til en 3IR som ”ser” i dråpeform og er mest følsom i senterlinjen av dråpen.
Det gjør at den nye detektoren kan dekke et betydelig større område og med lik følsomhet i ytterpunktene som i senter, opplyses det fra produsenthold.
Det gir åpenbare fordeler i designfasen av anlegget, samtidig som det trengs færre detektorer i felt enn med dagens løsninger.
FV 300 har også mulighet til å detektere flere branner samtidig innenfor samme område, gi tilbakemelding på brannenes størrelse og hvor i detektorens synsfelt det brenner.
Avansert teknikk
Koordinatene til brannstedet kan sendes via en Modbus-link til overordnet styresystem.
Ny Teknikk får videre opplyst at detektoren bare kompenserer for bakgrunnsstråling i det området av synsfeltet der det finnes slik stråling, noe som betyr at følsomheten til detektoren ikke påvirkes i det resterende området.
Dette sammen med de fem vaktkanalene eliminerer at detektoren går i alarm grunnet såkalte ”black bodies”.
Det finnes også en mulighet for å blende detektoren i utvalgte deler av synsfeltet for å hindre alarm grunnet fakling, eksos eller andre kjente faktorer som avgir IR-stråling med den bølgelengden detektoren ser etter.
Avansert databehandling sørger også for at detektoren gjenkjenner flammemønsteret fra en maskert brann og vil dermed ikke gå i alarm på f.eks. refleksjoner fra fakkel, dersom fakkelen i utgangspunktet er maskert bort fra synsfeltet.
Detektoren har også innebygd loggfunksjon, oppvarmet linse, SIL2-sertifisering og selvtest av optikk.
Bjørge opplyser at detektoren er utstyrt med innebygd CCTV-kamera som har samme synsområde som detektoren.
Det gir enkel innstilling ute i felt samt nyttig informasjon tilbake til kontrollrom ved en eventuell brann.