
Fremtidsrapport: – selvbetjent helsevesen innen 2020
Fremtidens helsevesen vil være selvbetjent, slår den ferske rapporten ”The Future” fast.
Analysebyrået Global Futures and Foresight har basert seg på over 150 kilder i rapporten, som er laget på oppdrag for Steria.
– Stadig flere nordmenn bruker Internett for å finne informasjon om helse og sykdom samt dele erfaringer med andre i samme situasjon.
De siste årene har vi også begynt å se mer digital kommunikasjon mellom bruker og helseapparat, og fritt sykehusvalg er også en del av dette bildet.
Likevel er vi bare i startgropa, sier Anders Lindgren, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Steria.
Krise gir helseinnovasjon
I Norge raser helsedebatten etter at flere store og små sykehus har måttet kutte i budsjettene og legge ned avdelinger.
Nedover i Europa øker presset på offentlige helsetjenester på grunn av gjeldskrisen – samtidig som befolkningen blir stadig eldre og dermed får større behov for helsetjenester.
Fremtidsrapporten hevder at de stadig større problemene vil bane vei for nytenkning og innovasjon, der ny teknologi – og ny bruk av eksisterende teknologi – i løpet av en tiårsperiode fullstendig vil endre måten vi mottar helsetjenester på.
Selvbetjening vil innføres for å bruke ressursene mer effektivt, redusere kostnader, få ned behandlingstiden og fordele kompetanse og kunnskap på en bedre måte.
– Norge er langstrakt og tynt befolket i forhold til mange andre land, noe som gjør det ekstra utfordrende å tilby like gode helsetjenester til alle innbyggere overalt i landet.
Derfor er det grunn til å tro at trenden med selvbetjening også gjelder oss, sier Lindgren.
Krever samarbeid og lærevillighet
– Samhandling og informasjonsutveksling er viktige nøkkelord, og det stiller krav både til teknologi og ikke minst holdninger, kultur og vilje til samarbeid i helsesektoren.
I tillegg må det selvsagt tilrettelegges for enkeltgrupper, som eldre med lave teknologiske ferdigheter, slik at ingen faller utenfor i fremtidens helse-Norge, sier Lindgren.