
50 000 kroner for 10 tonn avfall
– Miljøagenter rundt om i hele landet har i samarbeid med oss samlet inn til sammen 10 tonn med småelektrisk avfall i 2009.
Det er mye småelektronikk, som ellers kunne ha havnet i restavfallet og dermed vært med på å forurense naturen rundt oss, sier Ervik.
Alt som trenger strøm eller batterier for å virke, skal leveres inn til miljøsanering og gjenvinning når det kasseres.
Dette har Miljøagentene informert mye om i 2009. De har samlet inn småelektronikk i flere byer, på Stortinget og til og med det kongelige slott.
Heidi Neilson, daglig leder i organisasjonen, er svært glad for innsamlingsresultatet.
Hjelp fra slottet
– Vi har brukt mye tid på å informere om elektrisk og elektronisk avfall i år. Vi har hatt to utgivelser av bladet vårt med tema EE-avfall.
Under Verdens miljøverndag 5. juni samlet flere tusen barn og unge ivrig inn EE-avfall. Til og med prinsesse Ingrid Alexandra hjalp oss, sier Neilson.
For mengdene småelektronikk samlet inn av Miljøagentene mottar de 50 000 kroner fra Elretur.
5 kroner pr. kilo
– Vi avtalte tidlig at Miljøagentene skulle belønnes med 5 kroner pr. kilo innsamlet småelektronikk, og 10 tonn gir 50 000 kroner i støtte til det flotte arbeidet Miljøagentene gjør i hele Norge, sier Stig Ervik.
Han håper dette bidrar til at Miljøagentene også neste år vil fokusere på EE-avfall og miljøfarene forbundet med avfallet hvis det ikke leveres tilbake til forhandler eller kommunale gjenvinningsstasjoner.
Heidi Neilson er glad for den hyggelige nyheten på tampen av året. – Vi kommer også neste år til å informere alle Miljøagentene i Norge om småelektronikk og fortelle hvorfor det er så viktig å samle inn dette avfallet.
Dette er jo noe vi alle kan gjøre noe med, og ikke minst barna som skal vokse opp og vite at småelektronikk ikke skal i søpla.
Det skal leveres til gjenvinning og brukes på nytt. Akkurat i dag er Heidi Neilson verken sint eller skuffet.
– Vi vet at mye småelektronikk dessverre kastes sammen med restavfallet, men gjennom vårt samarbeid med Elretur er det i alle fall 10 tonn som blir miljøsanert og gjenvunnet på riktig vis, og det er vi veldig fornøyde med, sier en blid daglig leder for Miljøagentene.