
Radonsertifiserer Norge
Om lag 300 nordmenn dør hvert år av lungekreft som følge av at de har radon i huset.
– Vi ser med glede at radonproblematikken har fått større oppmerksomhet i media det siste året.
Dette fokuset har tydeligvis både bransjen og politikere også registrert. Det er nok ikke tilfeldig at vi opplever en stor økning i radonkursdeltakere, samtidig som politikerne strammer inn grenseverdiene og påbyr radontiltak i alle nybygg.
Vi får høre fra fagfolk over hele landet at så lenge vi stiller med kurs, har de deltakerne klare på løpende bånd, forteller direktør i Icopal, Geir Haugersveen.
Rundt 500 fagfolk har blitt sertifisert som radoneksperter av Icopal siden januar 2010.
Av disse har om lag halvparten deltatt på kurs i Icopals lokaler på Fjellhamar, og halvparten har fått opplæring rundt om i landet.
Påbud
Fra og med 1.juli er det påbudt å bygge med radonmembraner, med mindre utbygger kan bevise at det ikke forekommer radon i området.
Regjeringen vedtok også 1. november i fjor en endring i strålevernsforskriften, som nå sier at man må iverksette radonreduserende tiltak hvis måleverdiene overstiger 100 bq/m3.
– Det er viktig at utførelsen av radonbeskyttende tiltak er helt feilfri. En liten glipp kan gjøre at skadelig gass lekker inn i huset.
Gjennom radonsertifisering ønsker vi å bygge kompetansen som behøves for å sikre hus og hjem i hele landet.
Vi har holdt kurs fra Kristiansand i sør til Kirkenes i nord.
Nylig hadde vi fagfolk på besøk fra Rogaland og Østfold, og vi sendte også en delegasjon til Tromsø, forteller Haugersveen.