
Midtdelere redder liv
I 2007 var 42 prosent av dødsulykkene møteulykker.
I følge en SINTEF-rapport fra 2004 kan etablering av midtrekkverk redusere antall hardt skadde og drepte med opp til 75 prosent, i forhold til veier uten dette.
Betongprodusenten Unicon og veientreprenøren NCC Roads AS forener nå krefter og tilbyr sikre og robuste midtdelere, siderekkverk og kantstein i glidestøpt betong.
I slutten av november deltok rundt 50 konsulenter, ansatte i Statens vegvesen, entreprenører og ansatte i de to selskapene på en presentasjon og demonstrasjon av veisikringsproduktene i betong i Larvik i Vestfold.
Trenger midtdelere
En av deltakerne var Trygve Præsttun, styremedlem i den frivillige organisasjonen "Nei til frontkollisjoner".
I statsbudsjettet for 2009 er det lagt opp til at det ferdigstilles 15 km med midtdelere, mens 15 km påbegynnes. Præsttun synes dette er for lite.
– Hvorfor ikke lage flere kilometer med midtrekkverk når slike maskiner kan lage 3–400 meter på en dag, sier Præsttun etter å ha sett hvordan NCC Roads støper midtrekkverk.
"Nei til frontkollisjoner" har nå utfordret samferdselsminister Liv Signe Navarsete til å utarbeide et kart over hvilke veistrekninger som behøver midtdelere.
Mil med midtdelere
– I løpet av ett år kunne vi alene ha laget mange mil med midtdelere.
Veimyndighetene kan sørge for å redusere møtekollisjonene betraktelig ved å oppføre midtdelere på en rekke veistrekninger, påpeker Jørgen Birkenes i NCC Roads Profilbetong.
Midtdelere og andre veisikringsprodukter i betong har lang levetid med lave vedlikeholdskostnader.
Produktene har stor styrke og tåler påkjørsel av store kjøretøyer i tillegg til at det ikke er vertikale stolper som kan skade motorsyklister og myke trafikanter.