
Advarer mot frostskader på sprinkleranlegg
Med vinter og kulde øker risikoen for frostskader på vannrør. I tillegg til vannskader kan frostsprengte rørsystem gi omfattende skader på sprinkleranlegg, slik at disse ikke vil fungere ved branntilløp.
Frostskader på sprinkleranlegg skjer ved at vann i rørsystemet fryser til is. Når vannet fryser, skjer en økning av volumet på ca. 10 prosent. De fleste komponenter som benyttes i sprinkler, vil ikke tåle en slik påkjenning og sprekker som følge av isdannelsen. Lekkasjen oppstår normalt først når isen smelter.
– Frostsprengning skjer i få, korte perioder høst og vinter og kan for sprinkleranlegg unngås ved å ta noen enkle grep, sier Arild Juell-Andersen, leder for Opplysningskontoret for automatiske slokkeanlegg (OFAS).
Han peker på at frost i vannrør vanligvis skyldes at rørene er uheldig plassert i bygningen. Det kan for eksempel være i kryprom og andre uoppvarmede rom. Det kan være nær kuldebroer, i svakt isolerte konstruksjoner mot det fri eller på steder med kald trekk.
Mange frostskader inntreffer også der bygninger ikke er i bruk.
Rør til sprinkleranlegg er spesielt utsatt på to måter: 1. Vannet er alltid stillestående. 2: Man får ingen indikasjon på frost før frostpluggene tiner, og lekkasjen og vannskaden er et faktum. I de fleste andre tilfeller vil frost kunne oppdages ved at vann ikke lenger er tilgjengelig nedstrøms frostpluggen, mens frostpluggen fortsatt er på plass, altså før lekkasjen er et faktum.
– Det er flere måter å beskytte sprinkleranlegg mot frost. De tre mest brukte er tørranlegg (luftfylt anlegg), frostvæske og varmekabler, opplyser Juell-Andersen.
For anlegg beskyttet med frostvæske må frostvæskeblandingen ha frysepunkt lavere enn minimumstemperaturen i det aktuelle området. For sprinkleranlegg i kjøle- og fryselager er det krav til måling av frostvæske hvert kvartal. Ellers er det krav til måling en gang i året.
Juell-Andersen peker ellers på at det for varmekabelsystemer for frostsikring av sprinkler gjelder betydelig strengere driftssikkerhetskrav enn ved annen bruk av varmekabler. Kravene finnes i Norsk Standard, NS-EN 12 845.