Folk vil vente med solcellepanel
Færre enn sju prosent sier det er sannsynlig at de vil ta i bruk solcellepaneler på boligen sin i løpet av de neste fem årene, viser Statnett-undersøkelse. Men før eller senere kommer det til å ta av, tror eksperter.
– Folk ser kanskje ikke behovet for å produsere egen strøm. I tillegg kan nok enkelte synes at det er litt for dyrt og komplisert, sier spesialrådgiver Jan Bråten i Statnett.
Rundt 700 norske husstander har solcellepanel. Selv om det er relativt få husstander, ble mengden solenergi fra norske hjem i fjor firedoblet fra året før.
– I starten er det entusiastene som kaster seg på. Satt på spissen er de typiske solcelleentusiastene middelaldrende menn med teknisk interesse og god økonomi, sier Bråten.
Enklere og billigere
I Norge produserer solcellepaneler desidert mest i sommerhalvåret når strømmen er billigst, og mye mindre om vinteren når strømprisene er høyere.
Et solcelleanlegg koster mellom 50 000 og 150 000 kroner på et vanlig hus. Selv om det finnes flere støtteordninger, blant annet gjennom Enova og kommunene, er det neppe lønnsomt å investere i slike anlegg med dagens strømpriser.
Likevel tror ekspertene at interessen for egen solenergiproduksjon kommer til å ta av, før eller senere.
– Privat solenergiproduksjon vil bli enklere og billigere i årene som kommer. Prisen på solcellepaneler kommer sannsynligvis til å gå nedover, sier forskningsleder Hege Westskog i Cicero, Senter for klimaforskning.
Smitteeffekt
Også psykologiske faktorer kan medvirke til at solcellepanelene popper opp på norske hustak.
– Folk påvirkes av det andre gjør. Når svogeren eller naboen har solcellepanel, oppstår det en smitteeffekt, og så tar det av. Dette vil forsterkes av at kostnadene faller. Vi kan få den samme utviklingen som med elbiler, sier Bråten i Statnett.
Enkelte steder i Norge er solforholdene gode.
– Det gjelder spesielt på Sørlandet og Østlandet som har flest soldager. Solcellepaneler fungerer også fint i kaldt og klart vær. Ulempen om vinteren er at dagene er korte og solinnstrålingen svak, sier Bråten.
Kilde: Newswire