Flere ser fordelene med grønne tak
Grønne tak som er helt eller delvis dekket av vegetasjon, har både miljømessige og praktiske fordeler. Mapei har flere systemer for vanntetting av denne typen tak, enten du bruker tradisjonell membranduk eller sprøytbar polyureamembran.
– Vi opplever økt etterspørsel etter grønne tak, både konvensjonelle tak på bolighus, men også takarealer på garasjeanlegg og andre bygg som skal benyttes til uterom i byene, forklarer produktsjef Rune Kirkestuen hos Mapei.
Grønne tak som er helt eller delvis dekket med vegetasjon, bidrar til å håndtere overflatevann som påvirker avrenningen rundt en bygning. Dette er spesielt viktig når det kommer voldsomt regn på kort tid. I tillegg bidrar grønne tak til å redusere kjølebehov om sommeren, gir ekstra isolasjon om vinteren og gir økt biologisk mangfold i urbane strøk.
– Enkelt forklart leverer vi alt unntatt selve vegetasjonen. Det innebærer en primer tilpasset underlaget, en membran og et beskyttelseslag. Underlaget kan da være alt fra betong og PVC til tradisjonell takpapp. Det viktigste er at membranen har rotmotstand, slik at ikke røttene spiser hull på membranen og vann trenger inn, forklarer Kirkestuen.
Primeren avhenger av underlaget. Mapei leverer Primer SN til betong, Primer P1 til bruk på PVC og Primer P3 som egner seg til bitumen-takpapp. Membranen legges på primeren.
– Mapeplan B membranduk leveres som 2,1 meter bred rull, og sveises med varmluft. Purtop 400 M og Purtop 1000 er tokomponent sprøytbar polyureamembran som du kan gå på etter noen sekunder og de herder helt etter 48 timer.
Over membranen legges et beskyttelseslag, deretter jord eller et annet vekstmedium. Ved bruk av polyureamembran legges eventuelt hulkil i bunn og overflatebehandling på toppen.
– Våre systemer har lang levetid som tåler både røtter, UV-stråler og bevegelser i bygningen. Vi har dessuten solid fagkunnskap og kan trekke veksler på en internasjonal organisasjon med bred erfaring fra ulike produkter, understreker Kirkestuen.
Kilde: mynewsdesk.com