Meny
15.01.2016

Flere har egen starthjelp i kulda

Stadig flere får øynene opp for at du ikke trenger startkabler og ekstra bil for å få liv i et dødt bilbatteri.

Januarkulda merkes godt av landets bileiere.
   – Hittil i år har vi solgt tre ganger så mange bilbatterier og starthjelpere som samme periode i fjor. Vi må stå på for å ha nok i hyllene, sier Dag Bergby i Biltema. 
Bilbergerne har også hendene fulle.
   – Antall utrykning til nordmenn som ikke får start på bilen, øker vesentlig når gradestokken kryper under ti minus og videre nedover. Vi bruker å si at kulda holder oss varme, sier Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Selvhjelp
Stadig flere får likevel liv i batteriet selv. Biltema kaller det starthjelper, NAF sier hjelpestarter. Det er et apparat på størrelse med en minikoffert, utstyrt med startkabler, batteriklemmer og innebygd batteri.
   Portable starthjelpere har eksistert i en del år, men fortsatt er mange bileier uvitende om at slikt finnes.
   – De øker imidlertid i popularitet fordi de har blitt bedre, billigere og mer kompakte. Det er typisk nordmenn å ville ordne ting selv. Med portabel batterilader slipper du å be om strøm fra en annens bil, sier Dag Bergby i Biltema.
   Bobil- og båtfolket har tatt dem i bruk for lengst. Også yrkessjåfører er erfarne brukere.
   – Startproblemer for en yrkessjåfør går umiddelbart ut over inntjeningen, sier Bergby.

Lad starteren
De portable hjelpestarterne må også lades innimellom, enten med kabel fra bilens sigarettenner eller fra det vanlige strømnettet.
   – Vi registrerer at ikke alle er klar over det selv om det står i bruksanvisningen. Det er et praktisk hjelpemiddel, men lite verdt hvis det er tomt for strøm, sier Jan Ivar Engebretsen i NAF. 
   Å være forberedt er i det hele tatt viktig for hvordan bilbatteriet vil klare seg i kulda. En Biltema-undersøkelse fra to år tilbake viste at bare hver tredje bileier driver med vedlikeholdslading. Det vil si at du lader batteriet opp jevnlig med en batterilader, enten mens det står i motorrommet eller ved at du tar det ut og lader innendørs.
   – Når vi har vært ute på et batterioppdrag, oppfordrer vi bileier umiddelbart til å få ladet opp batteriet sitt. Det hjelper for lite å lade ved å kjøre langt. Et batteri som har vært utladet, vil fortsatt bare være 80 prosent ladet opp etter en biltur fra Oslo til Trondheim, sier Engebretsen.
   Batteriladere koster fra et par–tre hundrelapper og oppover.

Trenger mer
I kulda går det også unna med bilbatterier. Såkalte AGM-batterier blir stadig mer populære, ifølge Biltema.
   – AGM er en batteritype med høyere ytelse enn konvensjonelle bilbatterier. Blant annet kan de lades ut lenger enn et syrebatteri uten å ta skade av det. Nye biler kommer med start-stopp-teknologi og har behov for god strømstyrke hele tiden, som gjør AGM-batteriene godt egnet, sier Dag Bergby.
   Start-stopp-teknologi betyr at motoren slår seg av når du for eksempel stopper på rødt lys i stedet for å gå på tomgang. Den slår seg på igjen når du trykker på gassen.

Kilde: Newswire

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no