Finsk innovasjon: Papiremballasje med fett- og oksygensikker bioplastbarriere
Det finske skog- og papirkonsernet UPM har sammen med amerikanske Eastman utviklet et nytt emballasjepapir for mat. Materialet er utstyrt med en fett- og oksygentett barriere, laget av cellulosebasert bioplast. Dette skriver Nordisk Bioplastforening på sine nettsider.
Det nye emballasjepapiret er utviklet av UPMs Specialty Papers-divisjon i samarbeid med Eastman og er basert på UPMs barrierebasepapir SolideTM Lucent og PregoTM, som er forsynt med et tynt belegg av Eastmans komposterbare bioplastprodukt Solus.
– Vi er glade for å presentere resultatene av vårt utviklingsarbeid med Eastman. Denne nye biopolymerbelagte løsningen presenterer et alternativ for vanskelig å pakke fet mat, som konfekt, kjøttpaier og lignende, sier Esa Saukkonen, avdelingsleder ved UPM R&D.
UPM skriver i en pressemelding at takket være det tynne belegglaget er løsningen designet for resirkulering innenfor eksisterende fiberresirkuleringsstrømmer, og gir merkevareeiere muligheten til å produsere bærekraftig emballasje.
«Denne unike løsningen oppnår ytelse som ikke kan oppnås av de enkelte komponentene alene. Den tilbyr eksepsjonell varmeforsegling samtidig som den opprettholder barrierebeskyttelsen når den er brettet, noe som gjør den egnet for fleksibel emballasje», skriver UPM i sin pressemelding.
En annen fordel med det nye emballasjepapiret fra UPM er at påføringen av bioplastbarrieren er kompatibel med ekstruderingsutstyr som tradisjonelt brukes for konvensjonell, oljebasert LDPE-plast og dermed ikke krever noen ekstra kapitalinvestering.
Vanligvis er adhesjonen av ekstrudert plastbarriere til et papirmateriale en utfordring, men i den nye løsningen har UPM og Eastman løst det problemet.
– Gjennom vårt samarbeid med UPM har vi utviklet fiberbaserte emballasjeløsninger, som er komposterbare og enkelt integreres med eksisterende ekstruderingsutstyr. Bruken av vår Solus reduserer tykkelsen på belegget, som igjen reduserer bruken av plast og muliggjør resirkulering av matemballasje i eksisterende avfallsstrømmer, sier Bhuma Rajagopalan, markedsdirektør, CASE Innovation i Eastman.
Eastman skriver på sine nettsider at deres produkt Eastman Solus 7150, Food Contact, er celluloseesterbasert og egnet for blanding med polybuten-succinatharpiks (PBS) for ekstruderingsbelegging på papir. Fordelene er forbedret papirvedheft, redusert beleggsvekt, økt linjehastighet og økt linjestabilitet. Leveres som transparente pellets, Solus 7150 er kompatibel med matkontakt og kan brukes i papir- og filmprodukter til matemballasje osv.