Et stort steg mot økt kostnadseffektivitet
Under navnet ”Blue e+” lanserer Rittal en helt ny serie av kjøleaggregat – et stort steg når det gjelder kostnadseffektivitet. I tillegg til å gi en mye høyere energieffektivitet enn eksisterende kjøleløsninger kjennetegnes aggregatet også av sin fleksibilitet, sikkerhet, og at det er enkelt å arbeide med.
Det er anslått at ca. to millioner kjøleaggregater er koblet til strømnettet i Europa med et samlet antatt forbruk på 10 terawattimmar (1 kW per aggregat og 5000 drifttimer per år). Dette er et betydelig forbruk som tilsvarer fire millioner tonn CO2-utslipp per år. Målet for Rittal er å redusere energiforbruket for kjøleaggregat for å bidra til å bevare miljøet og for å møte stigende energipriser.
Energibesparelser målt opptil 75 prosent under tester
For å forbedre energieffektiviteten har en patentert hybrid teknologi blitt utviklet. Aggregatene arbeider med kompressorkjøling og passiv kjøling i form av heat pipe, kompressoren er i drift bare når den passive kjølingen ikke lenger er tilstrekkelig. Denne kombinasjonen der kompressor også er inverterstyrt, det vil si at kompressorhastigheten er tilpasset den aktuelle belastningen, har gjennom tester vist at energiforbruket kan reduseres opptil 75 prosent.
Allsidig strømforsyning
Inverterteknologien gir ytterligere fordeler i tillegg til evnen til å styre hastigheten av kompressoren og vifter i kjøleaggregatet. Fordi det er en omformer av spenningen, er evnen til å koble fra 110 V (1-fase) til 480 (3-fase) både ved 50 eller 60 Hz frekvens. Dette hjelper, da antall varianter av kjøleaggregat kan reduseres, og det blir enklere produksjon og logistikk.
Trygt miljø i kapslingen
På grunn av turtallstyring på kompressoren kan kjølingen tilpasses etter behovet, slik at det blir en jevn temperatur i kapslingen. Dette gir lengre levetid på grunn av mindre påkjenning på kjøleaggregatet. Reguleringen gir også komponentene en jevnere driftstemperatur.
Nytt brukergrensesnitt
Aggregatene er utstyrt med en ny RFT-skjerm som er tilpasset industrielle miljøer. Både systemmeldinger, indikatorer for energieffektivitet og driftstid vises i displayet. Kommunikasjonen til overvåkningssystemet er enkelt ved at flere protokoller kan anvendes. Brukeren kan også koble seg opp mot aggregatet via en USB-kontakt eller via NFC (Near Field Communication). Tilkobling skjer via en smarttelefon med en installert app som gir mulighet til å jobbe med parametere og innstillinger.
Fokuset har også vært på tryggere og enklere montasje. Det kan også monteres løfteøyer for å unngå tunge løft, håndtak til å styre aggregatet på rett plass, klips for å holde aggregatet på plass før det forankres med bolter.